Vstup do mateřské školy jen po sejmutí otisků prstů. Dovnitř mohou zaměstnanci a zástupci dětí

23. únor 2018 08:35

V Královehradeckém kraji přibývá školských zařízení s biometrickými čtečkami otisků prstů. Nově systém začali používat i v malé obci Libotov u Dvora Králové nad Labem. Dovnitř se tak dostanou jen ti, kteří jsou evidovaní v elektronickém systému a mají ke vstupu oprávnění. Týká se to zaměstnanců i zákonných zástupců dětí. Na místě byl s mikrofonem reportér Václav Plecháček.

Jsme u malé školky v Libotově a zatím se dá do školky dostat pouze tak, že nám někdo otevře. U dveří je malá krabička, která bude sloužit jako snímač otisků prstů.

„Přesně tak. Když přijde rodič, nebo někdo, kdo má zmocnění k vyzvedávání dítěte, tak přiloží palec a může jít dál," vysvětluje Dagmar Horáková, ředitelka Matěřské školy v Libotově.

Ta bude také prvním člověkem, kterému specializovaná firma sejme otisk palce.

„Paní ředitelko, tady si nahrajete své jméno, příjmení, heslo a zvolíte si typ uživatele. Vy budete administrátor. A co se týká rodičů, tak ti budou uživatelé. A třikrát se vám sejme otisk palce. A systém následně sám vyhodnotí, zda ten otisk může být uložen či nikoliv," proškoluje paní ředitelku zaměstnankyně firmy dodávající elektronický systém Martina Bartošová.

Do mateřské školky v Libotově jen po sejmutí otisku prstu

Otisky prstů bude školka také požadovat od rodičů a zákonných zástupců dětí. Měli by mít rodiče nějaké obavy z toho svěřit svůj otisk prstu tomuto systému?

„Vůbec ne. Ty otisky se převedou do matematické skupiny čísel. A nikdo zpětně nedokáže ten otisk zrekonstruovat," doplňuje Martina Bartošová.

Nezávislý starosta Libotova Filip Kraus dodává, kolik celé tohle zařízení stálo peněz. „Celkové náklady jsou 78 tisíc korun. Z toho byla 40 tisíc dotace z ministerstva školství."

Podobná zařízení založená na otiscích prstů fungují už také v Hradci Králové, Jaroměři nebo Novém Městě nad Metují.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související