Přepychy vylepšují mateřskou školu. Budova dostala nový plášť a mění se i způsob vytápění

19. září 2017

V Přepychách na Rychnovsku dokončují další fázi opravy mateřské školy. Téměř 40 let stará budova dostala přes léto nové opláštění. Další úspory na energiích má přinést i změna způsobu vytápění. Kotel na tuhá paliva nahradí tepelné čerpadlo.

Na další etapu obnovy mateřské školy, kterou v Přepychách v 70. letech stavěli v akci Zet, musela obec najít ve svém rozpočtu více než sedm milionů korun. Zhruba dva miliony by se do obecní kasy měly vrátit z poskytnuté dotace.

Čtěte také

„Zateplení obálky budovy spočívalo jednak ve výměně oken, zateplení stěn a zateplení střechy včetně nové střešní krytiny. A současně v rámci té akce byla provedena výměna topné soustavy včetně zdroje. Bude to tepelné čerpadlo," popisuje proměnu školky zástupce stavební společnosti Václav Mňuk.

Díky novému tepelnému čerpadlu mohlo dojít i ke změně dispozic budovy, což učitelkám výrazně usnadní život.

Přepychy na Rychnovsku vylepšují mateřskou školu. Budova dostala nový plášť a mění se i způsob vytápění

„Především se určitě zlepšilo celkové prostředí, protože tam je nainstalována i rekuperace. Ložnice, která tam původně vznikla z bytů, tak se nepřestavuje, jako jsme to dělali dřív, že jsme museli postavit postýlky a pak je zase zbourat. Dnes je to prostě jednodušší," říká ředitel mateřské a základní školy Jan Macháček.

Všechny práce mají být dokončeny v závěru října

Pro Přepychy tím ale všechno nekončí.

„Tak rozhodně už dnes víme, že to není poslední etapa. Ještě budeme muset rekonstruovat rozvody vody. A provést rekonstrukci vlastní kuchyně. Protože v budově mateřské školy je kuchyně, která vyváří obědy pro děti v mateřské škole a dovážíme obědy i pro děti v základní škole," přibližuje další plány obce nezávislá starostka Zdeňka Seidlová.

Přepychy na Rychnovsku vylepšují mateřskou školu. Budova dostala nový plášť a mění se i způsob vytápění
Spustit audio