Zdarma můžete získat v České Skalici semínka do své zahrady. Funguje tam totiž Semínkovna

14. duben 2019 09:28

Semínkovna - tak se jmenuje služba, kterou zájemcům o zahradničení nabízí Regionální Informační centrum v České Skalici na Náchodsku. Funguje na jednoduchém principu. Lidé přinesou semínka ze své zahrady a zároveň si mohou odnést nějaká jiná. To vše zdarma. Semínkovna má ale i svá pravidla. Například nesmí být tamní semena chemicky ošetřena, nesmí to být hybridy a každý si může odnést maximálně tři druhy. 

Krkonošská Noemova archa zachraňuje vzácné horské rostliny

Semena

Desítkám rostlin v Krkonoších hrozí vyhynutí. Botanici z Krkonošského národního parku se proto jejich existenci snaží pojistit. Jak? Sbírají a čistí semena a vkládají je do mrazáku, nebo-li genobanky. Při sběru semen vzácných rostlin byla i naše reportérka Kateřina Kohoutová.

Aneta Zvarová je pravidelnou návštěvnicí Semínkovny. V letošním roce ji využila už pětkrát. Semena pro ostatní nejen přináší, ale s oblibou si vybírá další pro svůj záhon.
„Objevila tady ačokču. Jsou to malé plody, které mají chuť okurky. Dají se i plnit a zapékat. Je to opravdová zahradnická novinka, takže se na ni těším."

Semínkovnu pravidelně doplňuje pracovnice Regionálního informačního centra Sabina Štelbaská. Má na starosti především balení a popis přinesených semen. Podle ní mezi lidmi zájem o výměnu zahradních semen stoupá.
„Jsou to desítky lidí. Někteří se opakovaně vrací. Za letošek už může být pytlíčků klidně i sto. A co se týká druhů, tak těch tady máme od nějakých 20 zhruba do 50. Někdo samozřejmě ten daný druh vybere, ale za přinese někdo něco nového. Takže se to tak pravidelně obmněňuje."

Semínkovna - tak se jmenuje služba, kterou zájemcům o zahradničení nabízí Regionální Informační centrum v České Skalici na Náchodsku (ilustrační foto)

Každý sáček je označený názvem rostliny, jejím původem a datem sběru. V infocentru se lidé od vyškolených pracovnic dozví i základní informace o pěstování.

Květnatá louka vyroste už za pár týdnů v centru Jičína. Kde ji najdete?

V centru Jičína se za pár týdnů objeví takzvaná květnatá louka (ilustrační foto)

V centru Jičína se za pár týdnů objeví takzvaná květnatá louka. Vedení města chce dostat do centra luční květenu. Zahradníci totiž zatím osazují letničkami a trvalkami záhony, o které celou sezónu pečují. Květnatá louka téměř žádnou péči nepotřebuje. V příštím roce by se mohla rozšířit i na další místa. 

Vznik Semínkovny také podpořil ředitel Centra rozvoje Česká Skalice Jiří Kmoníček.
„Proč ji máme? Protože jsme zjistili, že přebytky na našich zahrádkách jsou poměrně velké, co se týká semínek. Takže jsme si je nejdříve nabízeli sami mezi sebou a potom jsme to zkusili nabídnout jako službu široké veřejnosti. A opravdu je Semínkovna založena na dobrovolnosti. Tedy nejsou tady žádné poplatky ani za to nikdo nedostává žádné peníze."

Semínkovna, která má za cíl podporovat domácí pěstování, je přístupná v prostorách Regionálního informačního centra v České Skalici celoročně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související