Lignany a omega mastné kyseliny. Zdravá semínka a jejich vliv na náš organizmus
Lignany jsou skupinou chemických látek, které patří k nejrozšířenějším metabolitům v tělech rostlin, kde zajišťují ochranu proti patogenům nebo se účastní na kontrole růstu rostliny. Jsou popsány lignany, látky fenolového charakteru, s účinky vlákniny potravy.
Již více než 50 let patří vláknina mezi důležité a prospěšné výživové faktory. Vysoký obsah vlákniny ve stravě má významnou roli v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Potravní vlákninu tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné vůči trávení, např. celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu.
Kváskový chléb PharmDr. Miloslava Hronka

Kvásek: 1. den - 100 g žitné mouky + 125 g (ml) vody zamíchat a dát do trouby vyhřáté na cca 30 stupňů Celsia.
Rozpustná vláknina zvyšuje viskozitu gastrointestinální kapaliny, což zpomaluje trávení škrobu a transport glukózy. Je intenzivně fermentována bakteriemi v tlustém střevě. Rozpustná vláknina doplňuje výživu pro tračníkové bakterie, které produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem a mnoho dalších fysiologicky aktivních molekul.
Stále se ještě setkáme s názory, že tuky tělu škodí, ať už jsou jakékoli. Dobře ale víme, že to není pravda. Existují i tuky „zdravé“, které potřebujeme ke správnému fungování našeho těla. Démonizace tuku v minulosti je jednou z příčin vysoké míry obezity a výskytu civilizačních chorob v současnosti. Vedle sacharidů a bílkovin je tedy tuk nedílnou součástí stravy.
Z hlediska celkového zdraví jsou důležité právě omega mastné kyseliny, kterých je více typů. My se zaměříme zejména na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Velký problém je, že konzumujeme příliš mnoho omega-6 mastných kyselin na úkor omega-3 mastných kyselin.
Co jsou omega-3 mastné kyseliny?
Omega-3 je soubor esenciálních mastných kyselin, z nichž je pro nás nejdůležitější zejména kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).
Bohužel lidský organismus si omega-3 mastné kyseliny nedokáže vyrobit sám. Umí je pouze uložit do zásob, což ale není zrovna to, co bychom chtěli. Je proto důležité si pravidelně dopřávat potraviny, které omega-3 obsahují, abychom zajistili stálou, ale přiměřenou hladinu těchto kyselin v těle.
Zdroje omega-3 mastných kyselin jsou v živočišné i rostlinné složce. Největší obsah EPA a DHA mají ryby, které žijí ve studených vodách. Jde zejména o ryby jako: losos, sleď, sardinky, makrela, mořský pstruh nebo tuňák.
Dalším zdrojem jsou semínka nebo ořechy. Zejména: lněná, chia či slunečnicová semínka, vlašské, pekanové, burské nebo makadamové ořechy.
Celou radioporadnu s doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.