Květnatá louka vyroste už za pár týdnů v centru Jičína. Kde ji najdete?

1. duben 2019 09:16

V centru Jičína se za pár týdnů objeví takzvaná květnatá louka. Vedení města chce dostat do centra luční květenu. Zahradníci totiž zatím osazují letničkami a trvalkami záhony, o které celou sezónu pečují. Květnatá louka téměř žádnou péči nepotřebuje. V příštím roce by se mohla rozšířit i na další místa. 

Cyklisté se v Jičíně dočkají dostavby a propojení cyklostezek. Městu se podařilo získat dotace

Cykloturistika patří ke zdravému životnímu stylu (ilustrační foto)

Dostavba a očekávané propojení cyklostezek čekají na cyklisty v Jičíně. Městu se podařilo získat potřebné peníze na projekty a realizace od Královéhradeckého kraje. Vybudován bude také zcela nový cyklopřechod v části Popovice. 

„Je to takový trend, umisťování více přírodních prvků do intravilánu města. Čili nikoliv ony krásně střižené trávníky, osázené pyramidy, ale dát tomu také přírodní charakter," vysvětluje místo starosta Jičína Jan Jiřička z Volby pro město proč chce město vyzkoušet projekt takzvané květnaté louky.

Ta by měla vzniknout podél cyklostezky na Nábřeží Kapitána Jaroše. Plocha plná lučního kvítí by měla být 45 metrů dlouhá a 6 až 8 metrů široká.

„Jedná se o takový mírný svah směrem za parkovištěm u budovy městského úřadu, které se říká historicky Aris, směrem k Cidlině," doplňuje Jan Jiřička.

Důvodem je také to, že zahradníci nebudou mít s údržbou tolik práce.
„Při tom výsevu je louce trošku pomoženo a vysemenění je řízeno. Čili se to v určité době poseká, aby se to vysemenilo a rozlétalo. Nebo se to seká ve sběrném systémem."

V centru Jičína se za pár týdnů objeví takzvaná květnatá louka (ilustrační foto)

O ostatní plochy plné letniček, které jsou například v lipové aleji, zámeckém parku nebo naproti biografu, se musí pečovat prakticky denně. Město přijde květinový výzdoba a její údržba na 8,5 milionu korun.

„Samozřejmě záleží vždy rok od roku, zda se podaří tuto částku vyčerpat. Co vše do toho spadá, máme v Jičíně plochy, jako jsou záhony a podobně a spadá do toho také údržba zámeckého parku," říká mluvčí jičínského městského úřadu Jan Jireš.

Pokud se květnatá louka osvědčí, město zvažuje, že by ji vysázelo i na dalších místech. Například pod rybníkem Šibeňákem, nebo na Husově sídlišti.

Spustit audio

Související