Studenti z dobrušského gymnázia zachraňují několik desítek let starý jabloňový sad v Bohuslavicích

18. duben 2022 07:49

Studenti dobrušského gymnázia se začali starat o několik desítek let starý jabloňový sad v Bohuslavicích na Náchodsku. Je v něm více než stovka stromů, většinou jde o staré odrůdy jablek. Podle učitelů je důležité zažít na vlastní kůži, jak je časově i fyzicky náročné vypěstovat nějakou plodinu, kterou si v obchodech jednoduše koupíme během několika minut.

Čtěte také

Péče o dnes často už zaniklé odrůdy jablek je podle kantorů důležitá. Vychovává prý k lásce k přírodě a ukazuje, že samotnému snězení jablka předchází mnoho práce.

„Tady máme luční směs, takže kdekoliv vidíte, že je to odhalené, tak tam semena nasypte.“ Studenti byli vypuštěni mezi stromy. Učitel dobrušského gymnázia Petr Pokorný jim rozdal travní semena.

Říkala jsem si, že sem jdu kvůli starým jabloním, ale ona se tu právě seje tráva. „Ano, v rámci našeho ekologického projektu pečujeme o jablečný sad. Minulou sobotu tady naši studenti, celkem jich dorazilo 70, káceli různé dřeviny a keře, které tady za ty roky vyrostly.

Studenti z dobrušského gymnázia zachraňují starý jabloňový sad v Bohuslavicích

„Vykáceli jsme vysoké náletové stromy a keře a také vysekali kopřivy a lopuchy, takže země je úplně bez podrostu. My chceme, aby tady opět vyrostla pestrá louka.

Čtěte také

Jsme na místě, které je v takovém dolíku mezi poli. Rostou tu velmi staré jabloně. Co je to za stromy? „Je to celá řada odrůd. Měli jsme tu odborníka z Akademie věd, který nám některé odrůdy pojmenoval. Říkal, že tedy máme i některé vzácnější odrůdy, které se už nějakých 40 či 50 let běžně nepěstují.

„A naši studenti se začali o sad starat. Máme celkem 12 tříd, a každá třída dostala svůj jablečný strom, který si zde zasadila.

Tráva je zaseta, sáčky už jsou prázdné. Ptám se studenta Filipa, jestli počítal, kolik stromů v sadu vlastně je. „Přiznám se, že jsem je nepočítal přímo tady na místě, ale koukal jsem se na internetu na satelitní snímky, a tam jsem jich napočítal zhruba 120. A k tomu musíme připočítat 12 nových, které jsme tady zasadili.

Co obnáší taková péče o ovocný sad?

Ptám se dalšího studenta, Eliáše. „Musíte se postarat o okolí stromů, aby mohly v klidu růst. Prostě jim vytvořit ty nejlepší podmínky.

Studentky Tereza a Petra stojí opodál. Proč se vlastně chtějí starat o staré jabloně? „Přijde nám to jako skvělý nápad, že můžeme zrekultivovat část přírody. A musíme se přiznat, že nám většinou ty staré odrůdy jablek chutnají víc než ty nově vyšlechtěné.

Kolik odrůd se v sadu potkává? „Je tu zhruba 20 starých odrůd a dalších 12 jsme teď nově vysázeli.

Studenti dobrušského gymnázia se zatím péči o jabloňový sad v Bohuslavicích na Náchodsku věnují ve svém volném čase. Scházejí se tady zhruba jednou za 14 dní.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související