Zuzana Vostrovská z manželské poradny: Neexistuje nevychovatelné dítě, jen nevychovatelní rodiče

29. říjen 2021

Jakou roli v rodině hraje matka a otec? Jaké vzory jsou pro dítě podstatné? Dá se jedním rodičem vychovat dítě stejně sebevědomé a vybavené do života jako dítě v tradiční funkční rodině?

Vedoucí Manželské a rodinné poradny Mgr. Zuzany Vostrovské jsme se v naší radioporadně zeptali na výchovu dětí jen jedním z rodičů.

Teorie hovoří o dost dobré mámě a dost dobrém tátovi. Důležité především je, aby se při výchově dělo dost dobrých věcí.
Mgr. Zuzana Vostrovská, vedoucí Manželské a rodinné poradny v Hradci Králové

Začneme provokativně. Je pro dítě důležitější matka nebo otec?

Já se k tomu postavím trošku jinak. Odpovím tak, že důležité je, aby dítě mělo jednu vztahovou osobu, u které se bude cítit bezpečně. A bude moci se na toho člověka vždy spolehnout, ať se děje dobré nebo špatné. Ve finále je vlastně jedno, jestli je to náruč otcovská nebo mateřská. Důležité jsou kvalitní vztahy. A každý z rodičů by měl dítě podporovat ve vztahu k tomu druhému.

Čtěte také

Ale mateřství je biologicky dáno, kdežto funkci otce musí muž přijmout a naučit se ji?

I funkci matky se musí žena naučit. Mateřství je sice biologicky dané, ale není tím řečeno, že když žena porodí dítě, bude dobrou matkou. Tedy oba rodiče se musí svoji roli naučit. Byť tam jsou ke každému pouta trošku jiná, to je samozřejmě dáno také biologicky. Ale každý rodič začíná od začátku.

Role otce se v poslední době hodně mění. Je nějaký moment v historii, který ji takto proměnil?

Určitě bychom to mohli brát v souvislosti s průmyslovou revolucí, kdy otcové zmizeli do továren, ale žena zůstávala zatím v domácnosti. A potom bych viděla další vlnu, kdy ženy začaly hromadně nastupovat do zaměstnání a získaly určitou nezávislost a rovnocennost. S tím se jistě museli muži trochu poprat.

Čtěte také

Jaká je tedy ale při výchově role otce a matky?

Tady je důležité, jak to funguje mezi těmi rodiči. Když se dítě narodí, tak máme povědomí, že matka je téměř nenahraditelná. Táta se drží trochu v pozadí, ale měl by v tomto období být oporou mámě. Ta by měla mít možnost se na něj stoprocentně spolehnout.

Potom když dítě roste, tak i otec si nachází svoji roli, kdy ho začíná podporovat a maličko ho odpoutává od maminky. A potomek zase získává jiné kvality.

Říká se, že mámy dávají pocit jistoty a otcové naopak kladou výzvy. Je to tradiční model? A existuje vůbec ideální máma a ideální táta?

Může to tak být, ale někdy naopak může být akční mamka a pečující táta. A co se týče těch ideálních rodičů. Existuje jedna teorie, která hovoří o dost dobré mámě a dost dobrém tátovi. A důležité hlavně je, aby se při výchově dělo dost dobrých věcí.

Čtěte také

Tedy není nezbytné, aby rodič byl stoprocentně ve všem ideální a nedělal chyby. Protože to by bylo pro dítě neuvěřitelné. Ale je nutné, aby když už chybu rodič udělá, aby byl schopný ji přiznat. Aby dítě vidělo, jak se v takové situaci zachovat, aby mělo vzor.

Existuje nevychovatelné dítě, pokud se tedy budeme bavit o zdravých dětech?

Neexistuje, ale existují nevychovatelní rodiče. Ti by si měli především uvědomit, že rodiči zůstávají celý život a jejich úkolem je předávat potomkům to nejlepší, co si myslí, že pro ně mohou udělat. A jak jsem už říkala, především budovat vztah s druhým rodičem.

Protože každé dítě je půlka mámy a půlka táty. A pokud na sebe budou rodiče zlí, tak v tom má potomek zmatek. Co se potom v tom dítěti odehrává je odrazem toho, že rodiče spolu neumí dobře vycházet.

Zuzana Vostrovská a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaké problémy mohou vznikat při výchově dětí jenom jedním z rodičů? A jak jim předcházet? Celou radioporadnu s Mgr. Zuzanou Vostrovskou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související