Vedoucí manželské poradny: Vztah je vždy jedinečný, nejsou dva stejné. Každý spojuje něco jiného

30. červen 2021

Manželské krize a manželské poradny. Jaké jsou nejběžnější situace a problémy, se kterými se páry potýkají? A ovlivnil manželské soužití v posledním roce také konkrétně koronavirus? Lidé spolu museli trávit víc času doma a to doslova ve dne i v noci.

Mgr. Zuzana Vostrovská, vedoucí Manželské a rodinné poradny v Hradci Králové, hovoří v naší radioporadně na téma: Jak si udržet rodinnou pohodu a fungující vztah?

Je hezké pozorovat, že i muži ztratili ostych nebo předsudky a častěji volají. Zájem o řešení problémů je opravdu z obou stran.
Mgr. Zuzana Vostrovská, vedoucí Manželské a rodinné poradny v Hradci Králové

Čtěte také

Bylo by divné, kdyby se rok s pandemií nijak nepodepsal na rodinných vztazích. Domácnosti trávily společně více času. To dobré, co se projevilo, tak se mohlo posílit. Mohly se utužovat vzájemné vztahy, bolo víc času na společné aktivity.

Ovšem na druhou stranu, když se špatné věci dlouho zametaly takzvaně pod koberec, tak to najednou začalo vylézat ven a bobtnat. Takže to špatné se mohlo ještě víc nakumulovat a udělat nejrůznější výbuchy.

Říká se, že na všem můžeme najít to dobré

Dalo by se to brát i tak, že to pomohlo vyčistit dlouho neřešené záležitosti. Protože je to nepříjemné a lidem se do toho nechce. Když vztah skřípe, tak řešení stále odkládáme a odkládáme.

Čtěte také

A potom se dost často stává, a to nejen v souvislosti s koronavirem, že lidé zavolají do poradny, že už jsou v krizi sedm let a zítra to potřebují vyřešit.

Jenže to se potom odborníci orosí a vůbec netuší, co vlastně po nich lidé chtějí. Protože zázraky dělat neumí.

Tedy pokud se začne něco ve vztahu bortit, nastanou nějaká nedorozumění, tak čím dříve se vše začne řešit, tím je větší šance, že se špatné návyky odbourají a partneři budou ochotni se naučit něco jiného a lepšího. Prostě budou mít motivaci spolu dál zůstat. Tady platí čím dříve, tím lépe.

Jak ale sebrat odvahu a jít se poradit k odborníkům do manželské poradny? Kdo častěji s tím nápadem přichází, muži nebo ženy?

Čtěte také

Za 15 let, co pracuji v manželské poradně, se to naštěstí opravdu vyrovnalo. Dříve to byly především ženy. A teď je hezké pozorovat, že i muži ztratili ostych nebo předsudky a častěji volají.

Já bych si teď klidně troufla říct, že je to padesát na padesát. Zájem je opravdu z obou stran.

Co je nejzásadnější na pomoci od odborníků?

Je to především podpora. Hledáme na těch párech, na konkrétních lidech, to dobré. Chceme z každého vydolovat, co je na něm dobrého a co je naopak dobrého na partnerovi.

Tedy i když oni přicházejí s negativním tématem, většinou je to nefunkční komunikace, tak my možná paradoxně hledáme především dobré věci, na kterých oni mohou stavět. Pozitivní nálada a chuť, to je hodně důležité.

Mgr. Zuzana Vostrovská a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu se Zuzanou Vostrovskou o záludnostech a tajích partnerských vztahů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související