Udržte si i za koronaviru rodinnou pohodu. Jaký je rozdíl mezi rodinným poradenstvím a terapií?

15. duben 2021

Manželské a rodinné poradny nabízí bezplatnou pomoc, poradenství, podporu, provázení a stabilizaci rodinám s dětmi, manželům, partnerům a jednotlivcům, když se ocitnou v náročné  životní situaci, kterou je obtížné zvládnout vlastními silami.

Mgr. Zuzana Vostrovská, vedoucí Manželské a rodinné poradny v Hradci Králové, hovoří v naší radioporadně na téma: Jak si za koronaviru udržet rodinnou pohodu a fungující vztah?

Služby Manželských a rodinných poraden jsou podle zákona o sociálních službách č.108/2006 Sb. v platném znění poskytovány bezplatně.

Udržte si i v době koronaviru rodinnou pohodu (ilustrační foto)

Využít je může každý občan Královéhradeckého kraje (nebo občan ČR, který se ocitl v krizi), který pociťuje problémy v těchto oblastech:

Vztahy v rodině
Manželské a partnerské vztahy
Rozvodové a porozvodové problémy
Mezilidské vztahy
Životní krize

Služby jsou poskytovány bez ohledu na věk, pohlaví, rasu, náboženské vyznání, sociální status nebo sexuální orientaci.

Rozdíl mezi rodinným poradenstvím a terapií

Oba přístupy se v něčem prolínají a překrývají, rozdíl nemusí být až tak patrný.

Čtěte také

Rodina si může ujasnit a uvědomit, co opravdu potřebuje jeden každý její člen a co by potřebovala rodina jako celek, seznámit se s mechanismy opakujících se problémů, pomoci najít rodině cestu ze "začarovaného kruhu", aktivovat vlastní ozdravné síly.

Poradenství řeší akutní stavy. Většinou jsou zapotřebí jedno, dvě setkání a výsledkem bývá opatření a rada.

Terapie napomáhá změně situace a postavení klientů, rodiny. Zabývá se potížemi trvalejšího rázu, týká se zvláštností rodiny, osobností jednotlivých členů, podněcuje změny pohledu rodiny na sebe, na svůj problém. Zapotřebí je větší počet setkání.

Rodinná terapie je vhodná tam, kde již nestačí o problému hovořit pouze v prostředí rodiny nebo se problém objeví v rodině nečekaně a je velmi závažný.

Zuzana Vostrovská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Mgr. Zuzanou Vostrovskou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související