Zapečené palačinky se špenátem. Italové mají pizzu a Francouzi palačinky, které berou velmi vážně

Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.

Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.

Suroviny:
3 vejce, 200 ml mléka, sůl, 150 g hladké mouky, olej na smažení palačinek
Na náplň a dohotovení:
1 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 500 g mraženého listového špenátu, mletý černý pepř, 150 g plátků šunky, 100 g strouhaného sýra (gouda, eidam apod.)
máslo na vymazání zapékací misky
Na sýrovou omáčku:
50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, 100 g nivy, mletý bílý pepř

Postup:
Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme odpočinout, pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme asi 6 palačinek.

Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku. Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou. K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.