Zapečené palačinky se špenátem. Italové mají pizzu a Francouzi palačinky, které berou velmi vážně
Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.
Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.
Suroviny:
3 vejce, 200 ml mléka, sůl, 150 g hladké mouky, olej na smažení palačinek
Na náplň a dohotovení:
1 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 500 g mraženého listového špenátu, mletý černý pepř, 150 g plátků šunky, 100 g strouhaného sýra (gouda, eidam apod.)
máslo na vymazání zapékací misky
Na sýrovou omáčku:
50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, 100 g nivy, mletý bílý pepř
Postup:
Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme odpočinout, pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme asi 6 palačinek.
Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku. Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou. K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.
Související
-
Jemné francouzské palačinky s karamelovým máslem. Velké, tenké, sladké i slané, ale pokaždé výtečné
Ve Francii si můžete koupit palačink ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie.
-
Recepty na zdravé ječné lívance, pohankové palačinky a ovesnou kaši s jablky a tvarohem
Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Zdraví začíná v naší trávící soustavě. Proto má pro vás tři zajímavé recepty. Vyzkoušejte je, určitě nebudete litovat!
-
Celozrnné palačinky s jablečným pyré (od paní Magdy z...
Ingredience: 2 hrnky špaldové jemně mleté mouky, 2 hrnky jemně mleté ječné mouky, 1/2 hrnku pohankové mouky, studená voda dle potřeby (1-1,5 litru), olej, 2 jablka...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.