Základem zdravého hubnutí je mít všech pět pohromadě, tvrdí nutriční poradkyně Martina Jandová

10. březen 2023

Už brzy oficiálně přivítáme jaro, nakonec už je cítit ve vzduchu. A jaro je také období, které někteří odborníci na výživu a zdravý životní styl vřele doporučují jako dobrý start, pokud chceme změnit jídelníček a případně i shodit nějaké kilo. Na vše jsme se zeptali nutriční poradkyně Martiny Jandové.

Vy jste zase nepřišla s prázdnou. Dnes je to Krtkův dort. Ale nevím, jak to půjde dohromady s tím naším hubnutím do plavek?
Půjde to krásně dohromady, protože jsme nepekla klasický Krtkův dort ze smetany a mascarpone, ale odlehčila jsem ho, včetně korpusu, propašovala jsem do něj luštěniny. Korpus je z červených fazolí a musím podotknout, že to není na chuti poznat. A krém jsem připravila z tvarohu a z jedné zakysané smetany. Jsou v něm banány a náhradní sladidlo, čekankový sirup.

Zapomeňte na slovo dieta, naprogramujte se na nový životní styl. A hlavně mějte rády sami sebe a dělejte tu změnu pro sebe.
Martina Jandová, nutriční poradkyně

Jaro je prý dobré období na změnu jídelníčku. Pojďme se na to podívat.
Jaro nám může dát impuls, úplně nás nabádá ke změně po zimní sezóně, kdy jsme hodně zabalení, jíme třeba i těžší formu jídel, necítíme se úplně komfortně. Jaro nás vyzývá, abychom i co se týče našeho jídelníčku, šli do lehčí formy. Teď přes zimu je to složité třeba se zeleninou, která je hodně drahá, nechce se nám ji kupovat za ty vysoké ceny.

Čtěte také

Ale teď, ještě než nastoupí sezónní zelenina, můžeme využít klidně i mraženou. Už by to chtělo do jídelníčku postupně zeleniny přidávat více a trošičku ubírat na tuku, který jsme přes zimu jedli víceméně v každém jídle ve větším množství.

Zeleninu můžeme využívat teplou, třeba restovanou na pánvi, vařenou na páře, klidně i ve formě zeleninové polévky. Není ještě nutné jíst čerstvou zeleninu ve velkém množství, protože ta organismus ochlazuje. A k dostání je nyní převážně z dovozu, takže ještě není úplně v plné síle a nemá tolik vitaminů, jako vyloženě sezónní zelenina.

Tedy teď bych klidně bez problémů ještě zůstala u tepelně upravené zeleniny.

Možná je teď také ideální počasí pro to si doma za oknem vypěstovat bylinky, nechat si naklíčit nějaká semínka.

Čtěte také

Určitě. Já velice ráda klíčím. I moje děti mají rády třeba klíčky mungo fazolí. Chutnají podobně jako hrášek, dá se tím třeba oživit pomazánka na chlebu, lépe to vypadá. Rozhodně pro klíčení je teď ideální čas.

A pokud máme ještě zásoby kvašené zeleniny, třeba kysané zelí, tak je rozhodně na místě ji konzumovat. Není nutné jíst jednou za měsíc obrovské kvantum, ale přidávat si klidně po lžičkách a jíst denně. Protože i ta malá lžička má často více živin a vitamínů než velké množství čerstvé zeleniny.

A co jarní detoxikace?

Čtěte také

Osobně nejsem příznivcem půstu, ale rozhodně to neodsuzuji. Pokud to někomu funguje a cítí se po něm dobře, proč ne. Ale rozhodně to chce si nastudovat dostupné informace a nepouštět se do toho jen tak, že vyřadím všechno. Má to svá pravidla a specifika. Doporučuji tedy, kdo se chce so jarního detoxu pustit, aby si o tom zjistil informace.

Ráda bych ještě zmínila vaše životní motto, které se mi moc líbí. Základem zdravého hubnutí je mít všech pět pohromadě.
Mám ho na svých webových stránkách už asi 12 let a myslím, že pořád platí. Říkám všem, zapomeňte na slovo dieta, ale naprogramujte se na nový životní styl, který pro vás nikdy nekončí. Který dokážete držet pořád. Jídlo, které vám chutná a správně upravené, zařaďte pohyb do svého denního programu. A hlavně mějte rády sami sebe a dělejte tu změnu pro sebe a ne pro někoho jiného.

Krtkův dort zdravě

Ingredience
  • Těsto:
  • 300 g červených fazolí (vařených či z konzervy)
  • oslaďte si dle svých preferencí (xylitol, čekankový sirup, med,...)
  • 70 g kakaa
  • 20 g kokosového tuku
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 200 ml kefíru (mléko, rostlinné mléko,...)
  • 30 g proteinového čokoládového prášku (pro zvýšení bílkovin a doslazení)
  • Náplň:
  • 3 banány (podélně rozpůlené)
  • 3 tvarohy (použila jsem odtučněný, polotučný a tučný)
  • 50 g hořké čokolády nasekané na malé kousky (měla jsem doma 74%)
  • dosladila jsem čekankovým sirupem

Své recepty se snažím vyladit do zdravější podoby, ne všechny jsou ultra zdravé nebo vyloženě dietní, ale o to se ani nesnažím.

Hledám kompromis, který bude chutnat a zároveň si s ním nic nepokazíme.

Pokud jsme zrovna ve fázi, kdy se snažíme snížit váhu nebo jen nechceme přibírat. A zároveň si nechceme nic odpírat a užívat si jídlo.

Velice ráda používám při pečení luštěniny místo mouky, "zabijeme tak dvě mouchy jednou ranou" a nepoznají to ani odpůrci luštěnin. 

Takže hurá do zdravého Krtkova dortu!

Je to opravdu rychlovka a určitě ji nedělám naposledy. Moc nám to chutnalo.

Postup:
Všechny suroviny na těsto rozmixujeme a nalijeme do dortové formy. Pečeme asi 20 - 25 minut při 170 stupních.
Po vychladnutí vydlabeme v korpusu díru, do které naskládáme banány (podélně rozkrojené) a potřeme tvarohovým krémem.
Vršek posypeme rozdrobeným korpusem a necháme vychladit.

Dobrou chuť!

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s nutriční poradkyní Martinou Jandovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související