Zajímavý obrázek pravěkého života poblíž Kostelce nad Orlicí skládají archeologové z Rychnovska

25. leden 2022 08:07

Jak vypadal pravěký život poblíž Kostelce nad Orlicí? Odpovědi na tuto otázku v těchto dnech hledají archeologové z rychnovského muzea. V lokalitě se totiž během sto let trvajícího výzkumu podařilo najít stopy po mnoha kulturách. A často to byly nálezy nečekané a překvapivé.  

Čtěte také

S archeoložkou Martinou Bekovou jsme se posadili k počítači. Netradičně v kanceláři, protože se většinou setkáváme někde v terénu. Představovala jsem si, že tady bude zavalena nejrůznějšími předměty, okolo budou kameny a střepy, možná i kosti.

„Není tomu zcela tak, protože lidské ostatky zkoumá antropolog. A potom také preferujeme jednotné ukládání. Tedy až kosti projdou antropologickým rozborem, tak budou uloženy v depozitáři v Národním muzeu.“

Co za obraz se tady teď skládá?

„Dáváme dohromady určitý obrázek krajiny. Máme mimořádnou možnost, protože děláme v Kostelci nad Orlicí v cihelně. Ta potřebuje poměrně hodně hlíny, takže vždy předtím, než oni zahájí těžbu, tak udělají skrývku. A nám se takto otevřely už desítky hektarů plochy.

Čtěte také

„Tam nám vychází docela zajímavá struktura osídlení, které jde historií. Začalo to nadvakrát. První pohřebiště tam bylo nalezeno už v roce 1926 a jedním z největších tady v regionu. Patří kultuře popelnicových polí a je opravdu rozsáhlé.

„Ale zajímavé na tom je, že jsme o 20 let později objevili pohřebiště, které je časově úplně někde jinde. Ale leží těsně vedle onoho popelnicového pohřebiště. Bavíme se o kultuře se šňůrovou keramikou, o pozdní době kamenné.

Čtěte také

„A kdybychom se bavili o časech, tak tohle pohřebiště je o něco starší než 2000 let před Kristem. Kdežto pohřebiště popelnicových polí je od nějakého roku dejme tomu 1200 až po 800 či 600 let před Kristem.

Takže se tady už docela dlouho žije. „Určitě. Ale do třetice všeho dobrého. Loni jsme zase, v těsné blízkosti těchto dvou pohřebišť, objevili třetí. A opět jsme v čase někde jinde. Skočíme až do 11. století našeho letopočtu.

Práce v cihelně v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku stále pokračují. Archeologové proto předpokládají, že výzkum by tady měl pokračovat i v dalších letech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související