Už 1000 let před Kristem bylo okolí Kostelce nad Orlicí osídlené. Dokládají to archeologové

15. říjen 2018 13:33

Na poli nedaleko cihelny v Kostelci nad Orlicí pracují lidé s lopatami a motyčkami. Ale nejedná se o zemědělce nebo stavbaře. Jsou to pracovníci archeologického průzkumu. 

Archeologové dokončují jeden z průzkumů nedaleko cihelny v Kostelci nad Orlicí. Už za pár týdnů bude místní hlína použita na výrobu cihel, ale teď tu ještě odborníci zajišťují a popisují nálezy z období kultury popelnicových polí, které jsou hned pod odkrytou ornicí.

Co to znamená, když archeologové pasou bagr? Skrytá ornice je pro nás jako otevřená kniha

Martina Beková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnes je zase po nějaké době s námi ve studiu archeoložka rychnovského muzea Martina Beková. Když jsme si telefonovali, abychom se domluvili na dnešním setkání, tak vzal telefon její kolega a říkal: paní Beková teď nemůže, začíná bagrovat. 

„V okamžiku, kdy se dostaneme na podloží, tak vidíme, jestli se do něj zasahovalo. Tady je to docela specifické, protože jsou ty objekty čistě bílé," říká o archeologickém nalezišti nedaleko cihelny v Kostelci nad Orlicí Martina Beková.

A ukazuje místa, kudy procházely dějiny: „Souvisí to jednak s tím, že je to na štěrkopísku a v určitém klimatickém období se takto organika vybarvovala. Jsou to pozůstatky nadzemních staveb, kůlové jamky. Ale vzhledem k tomu, že jsme nahoře na kopci a chybí nám tu kus horizontu, který sjel nepochybně dolů, tak nacházíme jen ty hlubší jamky a ty půdorysy nejsou kompletní."

Na ploše zhruba dvou fotbalových hřišť pracují archeologové s lopatami a motyčkami

V terénu je vidět také místo, které je zcela moderně zakryto igelitem. „Můžeme se podívat do studny, která na tom sídlišti fungovala. Je to už druhá. Obě mají obdélný tvar, takže soudíme, že byly vydřevené, i když ta výdřeva nám tedy už úplně zmizela. A ona se dostává na stěrkovou vrstvu, která byla pravděpodobně vodonosná. Už na okraji sídliště je vidět prameniště, kudy voda vytékala. Takže studny byly bez problémů. I takto je to hluboké asi metr a 20 centimetrů. Tedy ty studny byly určitě funkční."

Vamberecký hrad jako paní Colombová. Každý o něm slyšel a nikdo ho neviděl. To už ale neplatí!

Kostelec hrob - archeoložka Martina Beková

Na co zajímavého a nového přišli rychnovští archeologové, o tom si budeme dnes povídat a musím říct, že to jsou opravdu velké a možná dokonce i převratné objevy. Archeoložka Muzea a galerie Orlických hor Martina Beková už sedí naproti mně, tak se jí na to všechno zeptáme.

Jak poznají archeologové z takové "díry", že šlo právě o studnu? Že nešlo o něco jiného, nebo že to vůbec něco bylo?

„Jáma má svisle spadající stěny dolů a ta výplň není taková, jaká je v silu. Chybí tomu nějaké výmazy, které se v těch silech dělaly. Protože takto hluboké může být ještě silo na obilí, ale to bylo děláno vymazané nebo vypálené, aby bylo vydesinfikované. A navíc to zde vede přímo na tu vodonosnou vrstvu. Takže si myslím, že ta naše interpretace je tak devadesátiprocentní. A je to druhá studna. Tedy si představujeme, že tu byla taková rozptýlená zástavba. Nějaký obytný dům a kolem něj hospodářské záležitosti. A bylo to tu v nějakých shlucích," doplňuje Martina Beková.

U cihelny v Kostelci nad Orlicí budou archeologové pracovat ještě zhruba 14 dní. Potom své práce musí ukončit, aby se přesunuli do Opočna. Tam musí nejprve prozkoumat trasu budoucího obchvatu města.

Na poli nedaleko cihelny v Kostelci nad Orlicí probíhá archeologický průzkum
autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související