Archeologové z Muzea Orlických hor dokončili průzkum v Kostelci nad Orlicí. A přepisují dějiny

22. červenec 2019 10:43

Archeologové z muzea Orlických hor přepisují dějiny. U Kostelce nad Orlicí dokončili průzkum na vykopávkách a jejich práce byla úspěšná. Našli totiž pozůstatky po prvních zemědělcích žijících na Rychnovsku. Nad nalezenými artefakty se s vedoucí průzkumu Martinou Bekovou sešla reportérka Jana Házová. 

Výzkumy v terénu už skončily a všechny artefakty teď čeká podrobný výzkum.

Pes našel unikátní archeologický nález z doby bronzové. Vystaven bude v Kostelci nad Orlicí

Pes našel unikátní archeologický nález z doby bronzové

Unikátní archeologický nález bronzových nástrojů, zbraní a ozdob z března tohoto roku můžete spatřit Na výstavách Cesta do pravěku a Ve znamení tří deklarací v Kostelci nad Orlicí. Od 13. do 21. září zde bude tento depot z přelomu mladší a pozdní doby bronzové vystaven v Novém zámku. Poté musí projít konzervací a vzhledem ke svému místu nálezu zůstane součástí stálé expozice v suterénu zámku, věnované archeologickým nálezům v regionu.

Archeoložka Martina Beková přichází ke stolu se spoustou sáčků. To je výsledek zatím posledního archeologického průzkumu
„Ne tak úplně. Protože kromě těchto sáčků máme ještě takové urostlé balíky v kterých jsou odebrány hroby. Jeden z nich je dokonce určen ke zvedání čtyřmi muži. Tedy tady v sáčcích máme pouze drobné nálezy."

A hned upřesňuje, co uvedené sáčky ukrývají: „Jsou to nálezy z jednotlivých objektů, které doprovázely pohřebiště kultury popelnicových polí. Ovšem ony objekty jsou jinak staré, protože to jsou sídlištní objekty a dostáváme se dokonce hluboko do minulosti. Máme tady takovou typickou výzdobu, která patří kultuře úplně prvních zemědělců v Čechách, říkáme tomu kultura s lineární keramikou. Takže pro nás to byla totální bomba."

U Kostelce nad Orlicí dokončili archeologové průzkum na vykopávkách. Našli pozůstatky po prvních zemědělcích žijících na Rychnovsku

Díváme se z mého laického pohledu na tři obyčejné střepy, které jsou ale tedy pravděpodobně hodně staré.
„Ty jsou opravdu hodně staré, pochází zhruba z 6. tisíciletí před naším letopočtem. Je tedy vidět, že Kostelec nad Orlicí byla vždy dobrá adresa. Protože se jim tam již tedy líbilo. A vybírali si jen takové polohy, v kterých mohli zemědělci obstát."

Co bude s většími nálezy?

Pozůstatky sídliště prvních zemědělců žijících v kraji našli archeologové v Kostelci nad Orlicí

Na Rychnovsku objevili archeologové pozůstatky sídliště prvních zemědělců

Na Rychnovsku objevili archeologové pozůstatky sídliště prvních zemědělců. Nachází se na okraji Kostelce nad Orlicí a pochází z doby přibližně 6000 let před naším letopočtem. Podle archeoložky Martiny Bekové jde o výjimečný objev, který v našem kraji nemá obdoby.

„Máme tady nějakých 6 až 8 nádob, které jsou všechny odebrány s celou hrobovou jámou. Udělali jsme z toho takový úhledný čtvereček, zabalili do fólie a vyzvedli vcelku. Až v laboratoři si to rozeberou. Protože je ona keramika velmi špatně vypálená, tak to většinou probíhá tak, že se na objekt nastříká voda, skalpelem se odebere hlína a jakmile se narazí na střep, je třeba jej hned vytužit lepidlem. A tak se postupně pohřební hrnce vyprostí," dodává Martina Beková.

Všechny nálezy z Kostelce nad Orlicí tedy teď poputují do speciální laboratoře. Poté budou jednotlivé nádoby zrekonstruovány a budou se moci představit veřejnosti.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související