Zájem o uhlí v kraji roste, ve srovnání s loňskem je podle prodejců poptávka zhruba dvojnásobná

29. červenec 2022 08:11

Prodejci uhlí v Královéhradeckém kraji evidují výrazně vyšší zájem zákazníků než vloni touhle dobou. Zpátky k uhlí žene řadu lidí nejistota ohledně dodávek plynu nebo rostoucí ceny plynu a elektřiny. Někteří zákazníci nakupují i na několik let dopředu.

Čtěte také

„Když někdo přijde s tím, že chce pět fůr, protože na tom ušetří, sice neví co, ale pravděpodobně ušetří, jak mu to chcete rozmluvit?“ Říká Petr Přibyl, majitel jedné ze společností, prodávajících uhlí na Jičínsku.

Zkušenosti s tím má i Ivan Poživil z uhelné společnosti v Hradci Králové. Podle něj by sice bylo lepší rozvézt uhlí do pěti domácností na rok než do jedné na pět let, ale prodejce to moc ovlivnit nemůže. „My se to samozřejmě snažíme takto nedělat, ale je spousta lidí, kteří si jezdí pro uhlí sami a těm v tom zabránit nemůžeme.

Lidé přitom často ve snaze nakoupit dělají chyby, krčí rameny Petr Přibyl. „Jsou lidé, kteří si dají uhlí na zahradu a přikryjí ho plachtou. Čekají, že jim to vydrží pět let, ale ono to tak nedopadne.

Čtěte také

K uhlí se vrací i lidé, kteří o něm dosud neuvažovali. Petr Přibyl se poměrně často setkává se zákazníky, kteří dosud neměli s teplem starosti. „Zmáčkneme knoflík a máme doma teplo. Ale teď už to tak nejde, už to finančně neutáhneme. Tak jsme se museli podívat, kde máme nějaká kamna a díry do komína a budeme zase topit uhlím. Jen nám musíte říct, co si do těch kamen máme koupit za uhlí.

Ceny paliv rostou. Podle Petra Přibyla zejména některých. „Na uhlí jsou nějaké dlouhodobé smlouvy, takže tam ty nárůsty nejsou tolik markantní oproti ostatnímu sortimentu. Brikety běží jiným systémem, nebo černé uhlí, tam jsou ty nárůsty dvojnásobné nebo i trojnásobné.

Čtěte také

Podobně narostla i cena koksu, který se podle Ivana Poživila vyrábí už jen v jedné koksovně v Polsku. Ta podle něj nestíhá vyrábět a mohla si dovolit zdražit.

Je tu ale ještě jeden faktor, který růst cen ovlivňuje. „Největší problém v ceně dělá momentálně doprava. To je nafta jak u železnice, tak u silniční dopravy.

Na některé druhy paliv se dnes čeká zhruba tři týdny až měsíc, jiné jsou k dispozici hned. Podle prodejců se dá předpokládat, že horší to nebude a uhlí by mělo být dost. Otázkou zůstává cena, jaká bude třeba za dva měsíce teď nikdo nedokáže s jistotou říct. Nárůst by ale neměl být dramatický.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související