Rostoucí ceny materiálů, prací i energií komplikují práce na stavbách a připravovaných projektech

13. duben 2022 08:08

Plány tak musí přehodnotit třeba i v Novém Bydžově, kde původně chtěli postavit nový domov pro seniory s kapacitou 60 lůžek, stát měl 120 miliónů korun. Město počítalo s tím, že na jeho výstavbu získá maximální možnou dotaci z Ministerstva práce a sociálních věcí, tedy 60 miliónů korun.

Čtěte také

Jenže aktuálně už výstavba Domova pro seniory nevychází podle propočtů na 120, ale na 180 miliónů korun - a ani nejvyšší možná dotace rázem nestačí.

Město tedy muselo hledat jiný dotační program - a našlo v Národním plánu obnovy, říká místostarosta Martin Kořínek z TOP 09. „Bohužel, ty peníze jsou vázané na Evropskou unii a ta si klade přísnější požadavky. Víceméně posouvá ono bydlení v domovech pro seniory, podle mého názoru, o úroveň výš. Takže je tam požadavek, aby každý pokoj měl svoji koupelnu. Což pro nás znamenalo udělat zásah do projektu.“

Čtěte také

Část původně plánované kapacity musela ustoupit koupelnám, výrazně zvětšit plánovanou stavbu by totiž moc nešlo, vysvětluje Martin Kořínek. „Pozemky, které máme, jsou darované krajem a těžko bychom do darovací smlouvy nějakým způsobem znovu zasahovali, abychom ten objekt případně zvětšili.

Domov pro seniory v Novém Bydžově tedy bude o 60 miliónů dražší, než se původně předpokládalo, a přitom ubytuje o 5 klientů méně - a pokud všechno půjde dobře, měl by být hotový nejpozději v roce 2025.

Čtěte také

Podobné problémy s rostoucími cenami energií a vůbec všeho, co souvisí se stavebnictvím, řeší i Královéhradecký kraj.

Náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček z Pirátů potvrdil, že hned několik krajských staveb se se zdražením potýká, konkrétní ale být nechtěl. „Ozvalo se již několik firem, které staví, abychom vstoupili do jednání. V případě budoucí stavby jsme už ověřovali, zda je možno pokračovat ve stavebních pracích. V tuto chvíli řešíme možnosti, které kraj má v rámci legislativy.

Jedna věc jsou totiž peníze a další pak to, jestli je vůbec možné u některých už rozestavěných projektů zvyšovat cenu. S problémy se potýká i hradecký magistrát, kde jsou největší otazníky pravděpodobně kolem výstavby nového fotbalového stadionu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související