Stavba nového domova pro seniory v Opočně finišuje. Budova nabídne 47 lůžek, hotovo má být na jaře

8. únor 2022 07:58

V Opočně na Rychnovsku vrcholí stavba nového domova pro seniory. Nabídne 47 nových lůžek a to nejen běžným klientům, ale především bude vybavený speciálním zařízením pro nemocné alzheimerovou chorobou. Domov zároveň nabírá nové zaměstnance, pracovní příležitosti se týkají všech potřebných profesí.

S Renatou Černou, tajemnicí města Opočna, vcházíme do dlouhé chodby. Kde jsme se to ocitly? Tady se ještě dělají konstrukce na stropech, chodíme po betonu. „Jsme v suterénu objektu, který se přebudovává na nový domov pro seniory. V tomto podlaží byly původně ambulance, byla tu i chirurgická pohotovost a laboratoř.“

Čtěte také

„Prostor prošel velkými změnami, proběhly tady rozsáhlé stavební práce. A v budoucnu by zde mělo být ředitelství, zázemí pro personál, jídelna pro zaměstnance a přípravna jídla.

Jdeme se podívat nahoru, kde budou pokoje pro klienty domova. „V dalších podlažích budou pokoje pro klienty. Ještě doplním, že tady v suterénu bude i relaxační místnost nebo modlitebna, která bude klientům sloužit pro získání nějaké psychické pohody.

Ocitly jsme se v dalším poschodí

Čtěte také

„Tady ještě probíhají poměrně velké stavební a montážní práce. Ale v dalších patrech už se to rýsuje, už je tam vidět větší stupeň dokončenosti.

Kolik bude mít budova celkem pater? „Má dohromady čtyři podlaží. Suterén a tři patra nadzemní, kde budou pokoje klientů.

Přišly jsme do prvního patra a tady už je dokonce i vymalováno. „Ještě to ale není konečná, finální malba.

Čtěte také

Domov bude sloužit seniorům z Opočna i z Dobrušky. „Tento objekt bude sloužit jak občanům Opočna, tak i Dobrušky a okolních obcí. Ale rádi bychom, aby sloužil i jejich rodinným příslušníkům. Tedy zdejší občané, kteří mají své rodiče či prarodiče někde daleko, na druhém konci republiky, a chtěli by je mít blízko u sebe. I těm chceme tento objekt nabídnout.

Co se ještě pro dokončení domova musí dodělat? „Vzduchotechnika, elektroinstalace, montáž svítidel, podlahové krytiny. Takže ještě nějaký kus práce tady zbývá.

A nejen to. Ještě také zbývají zaměstnanci. „Pracovníky se už nějakým způsobem daří oslovovat. Paní ředitelka Kamila Vilímková na tom velice intenzivně pracuje. Probíhá i náborová kampaň na nové zaměstnance. Ale je pravda, že získat hlavně zdravotní sestřičky je v současnosti poměrně velký problém.

Stavba nového domova pro seniory v Opočně bude dokončena letos na jaře. Noví klienti by se mohli začít do zařízení stěhovat na přelomu léta a podzimu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související