Takzvané spravedlivé navýšení ceny díla. Některé firmy požadují více peněz za už nasmlouvané stavby

11. leden 2022 08:20

Nepřekročitelná cena u vysoutěžených stavebních zakázek nemusí být za všech okolností cenou maximální. Stavební firmy začaly využívat možnosti pokusit se se zadavatelem dohodnout její zvýšení, a to třeba i v situaci, kdy už se samotná stavba realizuje. Důvod je jasný - ceny stavebních materiálů rostou tak rychle, že s tím původně podepsané smlouvy nemohly počítat.

Čtěte také

Zkušenosti s tím má třeba starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr ze Starostů a nezávislých, kde ho o navýšení ceny požádala firma, která má do června dokončit novou budovu radnice. „Stejně jako další stavební firmy, jak si telefonuji s dalšími starosty, tak nás firma požádala o takzvané spravedlivé navýšení ceny díla. A všichni vyčkávají, kdo první rozhodne.

Precedens chybí a především u obcí nebo krajů to může být i docela složité, každou větší zakázku schvaluje zastupitelstvo a vedení města si nemůže dovolit bez souhlasu zastupitelů na zdražení kývnout.

Možné to přitom je, potvrzuje mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. „Zákon o zadávání veřejných zakázek umožňuje úpravu smlouvy a to včetně možné změny ceny za veřejnou zakázku. A to případě extrémního nárůstu cen. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo pro zadavatele metodiky jak mohou postupovat. Šlo o společné stanovisko MMR (Ministerstvo pro místní rozvoj ČR) a ÚHOZ (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže).

Čtěte také

O možnosti požádat o navýšení ceny stavební firmy vědí, potvrzuje Michal Kropáč z představenstva jedné z největších společností v kraji. Nejde to ale vždy. „Pokud bychom se u smluv zavázali, že na sebe bereme nepředvídatelné změny, tak samozřejmě bohužel, s tímto rizikem jsme do toho šli, když jsme smlouvu uzavírali. A je to riziko zhotovitele.

V kolika případech se stavební společnost pokusila na navýšení ceny dohodnout a jaká byla úspěšnost, Michal Kropáč neprozradil, úplně běžná věc to ale zatím nejspíš není.

Potvrzuje to třeba náměstek Hradeckého primátora Pavel Marek za hnutí ANO. „Odbor majetku v Hradci Králové zatím tuhle zkušenost nemá.

Čtěte také

A podobně je na tom i Královéhradecký kraj, říká mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. „Královéhradecký kraj v tuto chvíli neřeší navýšení cen v souvislosti se zdražením stavebního materiálu u žádné z jeho vysoutěžených zakázek na stavební práce.

Ale zpátky do Bělohradu, kde takový požadavek na stole leží. Město zatím neví, jak se k němu postaví, potvrzuje starosta Pavel Šubr. „Ono to nejde provést nějakým indexem podle toho, jak cena stavebních materiálů rostla. Takže my jsme požádali firmu, aby nám to rozklíčovala podle jednotlivých položek, co a jak se navýšilo. A budeme o tom jednat v únoru na zastupitelstvu. Ale nevím, jak to dopadne.“

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související