Při stavbách na klíč lze ušetřit řadu nákladů. Je výhoda, že dodavatel vše potřebné vyřídí od A do Z

10. březen 2020

Při stavbě na klíč za vás dodavatel vyřídí veškeré doklady a povolení od začátku do konce. Není ale už právě proto taková stavba dražší, než když si zařizujeme všechno sami a snažíme se na každém kroku „ušetřit"? Jaké jsou výhody či nevýhody stavby na klíč? Jak může zákazník ovlivnit cenu služeb?

Čtěte také

Obchodní ředitel společnosti Ekonomické stavby Martin Protiva v naší radioporadně na téma: Proč si nechat postavit dům na klíč? Výhody - nevýhody? Etapy výstavby, co může klient očekávat? Jak snížit náklady na provoz domu?

Když už je stavba na klíč v běhu, dodavatel s vámi konzultuje materiály, vybavení atd. Ze zkušeností některých zákazníků: dostali sice poměrně levnou nabídku například podlahových krytin, ale ve finále nejsou tak kvalitní, stěžují si na ně. Jak si ohlídat, pokud je někdo nezkušený, aby dostal nabídku se všemi pro a proti?

„Při správném výběru dodavatele mohou být náklady srovnatelné se stavbou realizovanou vlastními silami. Vyjasníte-li si vše potřebné dostatečně na začátku, nebudete v průběhu stavby ničím zaskočeni," říká Martin Protiva.

Co je dobré řádně promyslet?

Stavba domu není rozhodně levná záležitost. Nikdo nechce peníze nebo prostředky z hypotéky jen tak vyhodit oknem. Proto je ideální důkladně si zmapovat možnosti. Nabídky, služby a ceny jednotlivých firem mezi sebou porovnávejte. Ověřte si, jak dlouho firma působí na trhu. Tak získáte představu o tom, co je pro vás nejvýhodnější.

Výstavba řadovek

Rozhodně se také vyplatí pročíst si dostatečné množství referencí od bývalých klientů. Ti vám totiž řeknou nejlépe, jaký výsledek lze od dané firmy očekávat.

Řada dodavatelů nabízí potencionálním klientům nezávaznou schůzku a prohlídku referenčních staveb. Kvalitní stavební firma se navíc pozná i podle toho, že vám pomůže s vyřizováním dokumentů a povolení.

Čtěte také

Plno lidí si myslí, že pokud chtějí stavět na klíč, musí mít již předem připravený anebo minimálně zakoupený pozemek. Opak je ale pravdou. I s tím vám firma může pomoci.

Důležité je také nechat dům detailně zaměřit, čímž zjistíte, co vše je třeba zajistit před zahájením stavby.

„Tyto údaje se pak následně využívají při přípravě projektu a návrhu technického řešení domu. Založení by mělo odpovídat profilu pozemku a všem jeho specifikům," doplňuje Martin Protiva.

Pokud máte zájem o dům na klíč, máte z pravidla dvě možnosti. Volit můžete mezi typovými návrhy, které najdete v katalozích či na webových stránkách nebo si vybrat individuální návrh. Tato možnost je pak především pro ty, kteří chtějí být originální, anebo se přizpůsobit specifickým životním podmínkám či možnostem pozemku.

Martin Protiva ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Finanční poradenství obvykle bývá součástí balíku služeb stavební společnosti.

„Rozvržení financí potřebných pro koupi pozemku i stavbu domu je zcela zásadní," říká na základě zkušeností svých klientů Martin Protiva a doplňuje, že pro řadu domácností by bylo pořízení rodinného domu z vlastních úspor téměř nemožné. Kromě klasické hypotéky proto některé firmy nabízí vlastní úvěrového programy, což klientovi usnadní vyřizování a ušetří čas.

Celou radioporadnu s Martinem Protivou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související