Od nového roku si lidé v Královéhradeckém kraji připlatí také za teplo a za vodu

2. prosinec 2021 10:04

Lidé v Královéhradeckém kraji si od nového roku připlatí za teplo i za vodu. Vyšší ceny se také zároveň promítnou do zdražování některých služeb. Podrobnosti zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Například cenu tepla zvýší městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové. Ta dodává teplo do 24 tisíc domácností. Účet za teplo v hradecké domácnosti tak vzroste při průměrné spotřebě o 99 korun měsíčně.

Porostou zároveň i ceny vodného a stočného. Můžeme říct o kolik procent se v příštím roce zvednou?

Například v Hradci Králové se vodné a stočné od 1. ledna roku 2022 zdraží o 4 procenta a to na přibližně na 105 korun za metr krychlový. Ke zvýšení ceny dojde i na Trutnovsku, tam to bude zhruba o 7 procent.

Potvrzuje to ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Trutnov Josef Moravec. „Cena v roce 2021 včetně DPH činila 83 korun a 31 haléřů za metr kubický odebrané a vyčištěné vody. V roce 2022 to bude 89,43 korun za metr krychlový.“

Čtěte také

I na Náchodsku si lidé za vodu v příštím roce připlatí. O definitivní ceně se ale dozvíme až v polovině prosince, kdy o tom rozhodne představenstvo společnosti. Stejná situace je i na Jičínsku, i tam dojde k mírnému zvýšení ceny.

Naopak například v Rychnově nad Kněžnou si za stočné ani vodné lidé nepřiplatí. Tam totiž společnost Vodovody a kanalizace Rychnov nad Kněžnou nechává ceny stejné jako v tomto roce.

Vyšší ceny se promítnou i do zdražování některých služeb. Od nového roku se například zdraží vstupné do hradeckého bazénu a aquacentra.

Čtěte také

Ano je to tak, ceny tam vzrostou podle mluvčí hradeckého magistrátu Kateřiny Šmídové v průměru o 8 procent. „Jedna hodina plavání v bazénu pro dospělého zdraží na 80 Kč z částky 75 Kč. Hodinový vstup do aquacentra s vodními atrakcemi a současně do bazénu bude za 140 Kč místo dosavadních 135 Kč. Důvodem zdražení je růst cen energií a dalších nákladů.“

Ke zvýšení cen od nového roku by také mohlo dojít v plaveckém bazéně v Rychnově nad Kněžnou nebo v Náchodě. O 10 korun více si za jednorázový vstup už od 1. listopadu připlatí lidé, když jdou do bazénu v Nové Pace na Jičínsku.

Spustit audio

Související