Trh s vánočními stromky se výrazně změnil. Už jen minimum stromečků pochází z klasických lesů

30. listopad 2021

Na mnoha místech republiky v těchto dnech začíná prodej vánočních stromků. Velká část z nich přitom není z běžných lesů, ale specializovaných plantáží. Ta v Červeném Kostelci na Náchodsku nabízí 18 různých druhů dřevin. 

Čtěte také

„Tady jsme na ploše, kde vidíte pět nebo šest druhů rostoucích jehličnatých dřevin.“ Jsme v okrajové části Červeného Kostelce na Náchodsku na plantáži, kde se pěstují stromky určené k vánočnímu prodeji. Stojíme tu s majitelem firmy Jiřím Semerákem, který se stará o několik podobných plantáží.

Vcházíme dovnitř a míjíme stromky, které jsou už několik metrů vysoké. I ty půjdou na prodej. „Já pěstuji také stromky, které půjdou například i do hotelů nebo na výzdobu v obcích. Takže se tu najdou i šesti až osmimetrové stromy.

„Většina toho, co je tu k vidění, tak je ještě prodejné v několika dalších letech, vysvětluje Jiří Semerák.

Přicházíme do místa, kde by laik řekl, že jsou ty správné velikosti vánočních stromků. V posledních dnech napadlo ale poměrně hodně sněhu. „Výběr těch stromků nám to ovšem komplikuje jen v tom smyslu, že je při tom člověk celý mokrý. Jinak najdete pěkný stromeček i když je zabalený ve sněhu. Například tahle jedlička po oklepání sněhu se také objeví v celé své kráse. A půjde do prodeje.

Čtěte také

Teď je zapotřebí stromek uříznout, zabalit a odvézt.

Jsme v místě, kde se momentálně zhruba osm desítek vánočních stromků vykládá. Jedním z těch, kteří to dělají, je Miroslav Tláskal. Letos už zákazníci začali chodit. Takže stromky se vybalí a rozloží. Lidé přijdou, prohlédnou si je, vyberou a následně je jim stromek opět zabalen. „Ano, člověk si vybere, stromek se mu zabalí a může si jej odnést.

Majitelé rodinné plantáže v Červeném Kostelci na Náchodsku předpokládají, že v letošním roce prodají stovky vánočních stromečků.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka