Paragon od koupeného vánočního stromku si určitě schovejte. Zlodějům totiž hrozí tisícové pokuty

4. prosinec 2020 07:53

Na mnoha místech Královéhradeckého kraje postupně začínají prodeje vánočních stromků. Většina z nás si ho poctivě zakoupí. Každoročně se ale najdou i ti, kteří za stromek utrácet nechtějí a vyrazí si pro něj s pilkou do lesa sami. Právě kvůli takovým zlodějům teď královéhradecká městská policie v přilehlých lesích víc hlídkuje.

Vstupujeme do městských lesů v Hradci Králové. Hlídka městské policie bude kontrolovat, zda tu nejsou zloději vánočních stromků.

Čtěte také

„Každopádně tu asi přes den pravděpodobně nikoho nenajdeme. Protože krást chodí lidé zejména v noci pod rouškou tmy. Ale může se stát, že bychom tu na někoho narazili," doplňuje strážník Jaromír.

Strážníci teď dávají pozor třeba i na opuštěná auta.
„Jakmile začíná tohle zimní počasí a začínají auta namrzat, tak když tam vidíte auto, z kterého se kouří nebo není namrzlé, tak to je jasné."

Městská policie už má vytipovaná místa, kde v minulosti stromky mizeli nejvíce.

První vánoční stromky už vyřezávají v mlazinách pracovníci Městských lesů okolo Hradce Králové

Takovou lokalitou je například okolí lesní cesty Hradečnice. Tam také strážníci vyrážejí nejčastěji.

Už se se strážníky pomalu blížíme zpět k autu, dnes jsme na žádného zloděje v lese nenarazili.

Čtěte také

„My určitě ještě nějakou preventivní kontrolu provedeme. Musíme se samozřejmě řídit rozpisem, který máme od svých nadřízených. A v nočních hodinách určitě ta kontrola bude," doplňuje strážník Martin.

Eva Kněžourová z hradecké městské policie na závěr přidává radu. Při cestě domů s koupeným stromečkem by u sebe měli mít lidé účtenku.
„Strážníci doporučují každému, aby u sebe měl paragon. V případě, že člověk u sebe doklad o zakoupení stromečku nemá, vystavuje se nebezpečí, že bude oznámen ke správnímu orgánu města."

Zlodějům vánočních stromků můžou dát strážníci na místě pokutu až několik tisíc korun.

autoři: Vojtěch Mráz , baj
Spustit audio

Související