Barvení špiček nebo zalamování větviček. Lesníci tak bojují se zloději vánočních stromků

3. prosinec 2015

Nebo i pachový sprej. To také patří k některým ze způsobů, kterými lesnici bojují proti vandalům, kteří v lesích před vánocemi kradou stromky. V královéhradeckém kraji bývá krádeží nejvíc v okolí větších měst.

"Tohle je přesně ten styl, který zloděje preventivně odradí," říká revírník Lesů ČR Radovan Kubíček.

V lese nedaleko Rychnova nad Kněžnou nám ukazuje stromek, kterému chybí několik větví: "Tady jsem použil nůžek abych poškodil přeslen a znehodnotil jej vzhledově."

Čtěte také

Poškodit vzhled stromu je prý nejlepší prevence před tím, aby lidé stromky v lesích nekradli.

Přijedou, uřežou stromek a pokud se jim doma nelíbí, tak klidně přijedou do lesa znovu.Radovan Kubíček, Lesy ČR

Radovan Kubíček také dodává, že nejčastěji se kradou jedle: "Jedle bělokorá, jedle obrovská, borovice lesní, ty jsou u zlodějů nejpreferovanější. Ale lidé se nezastaví ani před úříznutím klasického smrčku. V předvánočním období se snažíme preventivně působit zvýšeným navštěvováním těch inkriminovaných porostů, kde očekáváme, že by k nějakému tomu lupu mohlo dojít."

Jedle přitom potřebuje specifické podmínky pro to, aby dobře rostla. I díky tomu lesníky její ztráta mrzí nejvíc.

"Na jedli často působí zvěř srnčí a další. Pár jedinců, o které ten lesník pěčuje jako o oko v hlavě, pak o ně přichází. Pak samozřejmě cítíme bezmoc a beznaděj i naštvání," dodává Radovan Kubíček.

Ing. Daniel Szórád, Ph.D. - generální ředitel Lesů ČR s vánočním stromečkem a moderátorem Jakubem Schmidtem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Lidé mají tendenci si brát něco, co není jejich. Někdo jiný přitom o to pečuje a stará se. Naším cílem je, abychom měli krásné lesy a ne doma co nejkrásnější vánoční stromeček.Daniel Szórád, generální ředitel Lesů ČR

Podle generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda se ale nedá říct, jakou škodu vandalové v lesích napáchají: "To se těžko eviduje. Možná ještě větší než ta okamžitá škoda, je škoda na tom lesním porostu a okolních stromech. Beru to především jako morální problém, který veřejnost prostě má."

Lesníci proto před Vánocemi posilují například lesní stráž, nebo líčí fotopasti.

Téměř ke každému případu pak lesníci přivolávají policii, která případ přebere.

Pachateli pak hrozí pokuta až 15 000 korun.

autor: zen
Spustit audio