„Ekostromky“ vyřezávají na Vánoce strážci národního parku v Krkonoších. Ve Vrchlabí je prodají

4. prosinec 2019 10:07

Strážci Krkonošského národního parku začali vyřezávat takzvané vánoční ekostromky. Jde pouze o smrky, které vybírají v rámci prořezů. Všechny ponesou značku FSC, která značí, že pocházejí z místa, kde se hospodaří ekologicky. Plánují je nabídnout lidem za symbolickou cenu k prodeji.

„Jdeme říznout tamten stromek, který je zapojený do těch ostatních. Půjde o takový výchovný zásah," se strážci Krkonošského národního parku jsme v lokalitě nad Špindlerovým Mlýnem.

Čtěte také

„Je tady spousta mladých stromků na jednom místě a je zapotřebí je proříznout, aby mohly sílit a dorůst do dospělosti," vysvětluje Radek Drahný, mluvčí Správy KRNAP.

„Děláme takové výchovné zásahy, kde uvolňujeme ostatní stromky. Rostou ve skupině, tedy když vytneme nějaký smrček, tak uvolníme životní prostor pro ty ostatní," říká strážce Petr Blažek, který právě s kolegou vyřezává asi dvoumetrový smrk.

Strážci Krkonošského národního parku začali vyřezávat takzvané vánoční ekostromky

Prší a je poměrně teplo, podle strážce Tomáše Johna jsou tyto podmínky na vyřezávání stromečků vhodné. Většinu smrků si s předstihem už vytipovali.
„Smrčky mapujeme už takřka od léta. A tipujeme, kam půjdeme. Nikdy nevíme, kdy nám na to napadne sníh a potom už je obtížné vybírat hezké stromky, když jsou pod sněhem."

Čtěte také

Pracovníci národního parku teď vyřezané smrky uskladní a dají na ně cedulky s nápisem FSC.

„Ta písmena říkají, že v lesích hospodaříme ekologickým způsobem. A současně je to jistá prevence. Protože když v lese vytneme stromečky, které potom stojí rozumné peníze, tak lidem už nestojí za to, chodit s pilkou do lesa," doplňuje Radek Drahný.

Tyto takzvané eko-vánoční stromky nabídne Správa Krkonošského národního parku zájemcům k prodeji 19. prosince před svým sídlem ve Vrchlabí.

Spustit audio

Související