Pěstitelé už připravují předvánoční prodej stromků. Musí je vyřezat, roztřídit, ale také označit

15. listopad 2019 09:20

Stále víc lidí dává přednost tradičnímu živému vánočnímu stromku před umělým. I když je na nákup ještě dost času, na většině plantáží teď začíná náročné období prořezu a třídění, aby vše bylo do začátku prosince připravené. V Houdkovicích na Rychnovsku už proto začali s prořezem prvních borovic. 

„Tenhle stromek vezmeme taky. Teď jsou už nařezány borovice a začínáme se věnovat jedličkám," říká Magdaléna Michlová, která na plantáži v Houdkovicích na Rychnovsku dohlíží na prořez i přípravu prvních stromků pro vánoční trh.
„Začíná se těmi vyššími a postupně se dostáváme k menším stromečkům, aby měli ještě víc času nasát dostatek vláhy do poslední chvíle."

Čtěte také

Poslední jsou na řadě smrčky, o které v poslední době přestává být takový zájem i proto, že rychle opadávají a doma ve stojanu vydrží nejkratší dobu.
„V tuto chvíli se tady chystám značit borovice lesní, vyměřuji si jednotlivé varianty podle výšky. A potom se na stromek připíchne cedulka a je připravený na vánoční trh."

Pěstitele v posledních letech trápil nedostatek vody, ale letos se podle Magdaleny Michlové obavy nepotvrdily.
„Je to v podstatě stejný standard jako býval roky předtím. Naštěstí jsme nezaznamenali nějaký velký úhyn z hlediska sucha."

Pěstitelé už připravují předvánoční prodej stromků

Největší zájem je o kavkazské jedle, které jsou ovšem dražší i proto, že rostou nejdéle.
„Ten stromek roste minimálně osm až deset let, aby byla možná sklizeň na vánoční trh."

Čtěte také

Lidé ale také rádi kupují levnější stromky z volných prořezů, říká nadlesní Městských lesů Hradec Králové Tomáš Jankovský.
„My jsme dříve plantáže neměli, takže se nám teď o něco snížil počet stromků přímo z lesa. A maličko se zvýšil podíl oněch plantáží. Na druhou stranu, lidé stále upřednostňují stromečky z lesa, protože jsou za úplně jinou cenu, než z pěstitelských plantáží."

Ceny pěstovaných i volně rostlých stromků by ale měly být podobné jako vloni.

„Asi k mírnému nárůstu ceny dojde, ale budou to řádově desetikoruny," dodává Tomáš Jankovský.

Na trh začnou pěstitelé vánoční stromečky nejčastěji dodávat od začátku prosince.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související