Pokud si chcete o Vánocích nazdobit tzv. eko stromek, máte možnost ho získat ve Vrchlabí

29. listopad 2018

Strážci Krkonošského národního parku začali vyřezávat vánoční eko stromky. Jde pouze o smrčky různých velikostí. Zájemci si je budou mít možnost zakoupit 5 dní před Štědrým dnem před Správou KRNAP ve Vrchlabí. Z výtěžku za prodané vánoční stromky se nakoupí nové, které strážci na jaře vysadí. 

Strážci Krkonošského národního parku vyndávají z auta potřebné nářadí a rukavice. „Máme s sebou ruční pilky a nůžky na ty menší stromečky. Když jsou větší, tak máme ještě motorovou pilu," vysvětluje strážce Štěpán Votava.

Nařezat 1000 vánočních stromků obnáší projít zhruba 15 hektarů borových mlazin

První vánoční stromky už vyřezávají v mlazinách pracovníci Městských lesů okolo Hradce Králové

První vánoční stromky už vyřezávají v mlazinách pracovníci Městských lesů okolo Hradce Králové. Tím začíná příprava na jejich prodej. Větší část z letošní nabídky zhruba tří tisíc stromků bude z plantáží. Pro první borovičky se ale s lesníky vypravila reportérka Lucie Peterková do lesů u Krňovic.

A doplňuje jak vybírají stromečky: „Vybíráme víceméně podle toho, že rostou u cesty a vadily by průchodnosti. A díky rolbě, která tudy jezdí v zimě, by tyto stromečky asi stejně odešly."

„Máme šest územních pracovišť a každé nám připraví 25 stromků. To je dohromady 150 kusů," říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Za výtěžek z prodeje pak do krkonošských lesů navrátí dřeviny, které v nich chybí: jedle, javory nebo buky. Zároveň je prodej stromků vnímán jako preventivní opatření, aby lidé nechodili s pilkou do lesa.

Všechny stromečky budou označeny patřičným certifikátem FSC

Správa Krkonošského národního parku je držitelem certifikátu Forest Stewardship Council (FSC), který deklaruje, že krkonošské lesy jsou obhospodařovány přírodě blízkým způsobem. Díky tomu mohou být i zdejší vánoční stromky, pocházející z prořezávek, označeny nejprestižnějším lesnickým certifikátem FSC.

Strážci Krkonošského národního parku začali vyřezávat vánoční eko stromky

„Tento certifikát říká, že lesy v Krkonošském národním parku, ze kterých vánoční stromky pocházejí, jsou obhospodařovány ekologickým způsobem. To znamená, že tady neděláme rozsáhlé holoseče a prakticky nepoužíváme chemii," doplňuje Radek Drahný.

Krkonoše proplétá pavučina starých cest. Jana Tesařová napsala knížku pro turisty-fajnšmekry

Detail štětované žlutě značené cesty ze Zrcadlových Bud na Černou horu

Jednu krásnou krkonošskou procházku jsme si nedávno udělali, když jsme si s Jaroslavem Drtinou prohlíželi naše nejvyšší české hory na úchvatných krásných starých pohlednicích. Teď máme před sebou další krkonošské putování, tentokrát po stezkách a cestách, které při svých toulkách objevuje Jana Tesařová z Krkonošského národního parku. A dokonce o tom napsala i knihu.

Lesnické prořezávky jsou ve většině krkonošských lesů zatím ještě nutnou součástí péče o tuto část bohatství našeho nejstaršího národního parku. Jedním z principů šetrného hospodaření v lesích jsou i tzv. výchovné zásahy v lese. Lesníci tak lesu pomáhají získat dlouhodobě stabilní prostorovou, druhovou i věkovou strukturu a stát se tak stabilnějším a odolnějším vůči klimatickým podmínkám a škůdcům.

Lidé nemusejí mít obavu, že by koupí vánočního stromku přispěli k poškozování lesa. Naopak přispějí ke zlepšení stavu krkonošských lesů. Utržené peníze se totiž příští rok do lesů v Krkonoších vrátí v podobě nových stromků.

Prodej 150 smrčků z krkonošských lesů certifikovaných FSC bude zahájen před Správou KRNAP ve Vrchlabí 19. prosince v 9 hodin ráno.

autoři: Kateřina Kohoutová , baj | zdroj: KRNAP
Spustit audio

Související