Pro další zpracování vánočních stromků na kompostárně je důležité, aby byly bez ozdob

8. leden 2019 10:40

Použité vánoční stromky odložené u kontejnerových stání jsou jedním z ukazatelů, že Vánoce jsou definitivně za námi. Pracovníci hradeckých technických služeb proto začali s jejich pravidelným svozem a dalším zpracováním. Za první den jich posbírali několik stovek. A byla u toho s mikrofonem reportérka Lucie Peterková.  

Hned první svozový den stihli pracovníci Hradeckých služeb odklidit několik stovek použitých vánočních stromků. Sbírali je u téměř každého kontejnerového stání.

„Začali jsme na Moravském Předměstí. Bereme postupně jednotlivé části sídlišť, takže zhruba tři čtvrtiny této městské části už máme hotové," říká řidič hradeckých technických služeb Radoslav Buchal.

A hned doplňuje: „Řekl bych, že těch živých vánočních stromečků přibývá, protože je toho víc než minulé roky."

Hradecké technické služby odklízí použité vánoční stromky

Na sídlišti je někdy docela komplikované projet s velkým automobilem technických služeb.

„Občas je to opravdu hodně složité, zejména po ránu, když lidé ještě neodjeli do zaměstnání. A na sídlištích parkují různě, takže potom může nastat problém. Abychom se tam s naším velkým autem vešli," dodává Radoslav Bouchal.

O kompostárnu na hradeckém letišti je velký zájem. Čeká ji modernizace a zvýšení kapacity

12 000 tun biologického odpadu zpracovává ročně kompostárna v Hradci Králové

Téměř o třetinu narostl za poslední dva roky svoz bioodpadu na území Hradce Králové. Hradecké služby, které provozují kompostárnu v areálu královéhradeckého letiště chtějí zefektivnit její stávající provoz. Do budoucna by měla být kompostárna ročně schopná vyprodukovat o 4000 tun kompostu víc.

Ředitel Hradeckých technických služeb a.s. Martin Hušek stojí u jednoho z vozů, které sváží vánoční stromky: „Loni jsme odvezli zhruba 50 tun vánočních stromečků. Jak to bude vypadat letos, to se dozvíme až začátkem února, až bude svoz ukončen."

A doplňuje harmonogram, podle kterého technické služby stromečky odváží: „Město máme rozděleno do několika okruhů. Budeme svážet každý všední den. Není samozřejmě možné svézt celé město v jeden den. Máme to tedy rozděleno do několika úseků."

Pro další zpracování na kompostárně je důležité, aby byly stromky očištěné od veškerých ozdob a také, aby nebyly nijak zabalené.

Hradecké technické služby odklízí použité vánoční stromky

„To je velmi důležitá věc. Potřebujeme, aby na těch stromcích pokud možno vůbec nebyly háčky, ozdobičky, stojánky, řetězy. Protože stromky následně zpracováváme na kompostárně, tam se drtí a následně se materiál přidává do tělesa zakládky, z kterého se potom vytváří kompost. Tedy čím méně znečištění a cizích předmetů se v tom bude vyskytovat, tím lépe," vysvětluje Martin Hušek.

Zaznamenali pracovníci technických služeb nějaké komplikace při sběru vánočních stromečků?

„Objevují se případy, že lidé stromky rozřežou, nebo uřežou větve a celé to potom nacpou do plastových pytlů, které dají ke sběrným kontejnerům. Což nás samozřejmě zdržuje. Na kompostárnu to nemůže jít s tím pytlem. Musíme to tedy vysypat, posbírat a naházet do sběrného auta. Jestli mohu tedy poprosit, stromky zásadně odkládejte vcelku, bez ozdob a volně. To znamená bez jakýchkoliv obalů," dodává Martin Hušek.

Vánoční stromky určené pro další zpracování na hradecké kompostárně mohou obyvatelé Hradce Králové odkládat na kontejnerová stání až do 31. ledna.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související