V Hradci Králové je 9 000 nádob na biomasu. Ta končí na kompostárně v areálu letiště

1. březen 2016

Po zimní přestávce začaly Hradecké služby opět svážet biomasu. Hnědé nádoby na bioodpad jsou v krajském městě velmi populární. Celkem jich je 9 tisíc. Jejich obsah pak končí v městské kompostárně v areálu královéhradeckého letiště.

„Svozové auto sem jezdí každý den, někdy i vícekrát za den. Přiváží sem většinou trávu, listí, lidé vozí i větve," říká pracovník kompostárny Daniel Kubiš.

Například zmíněné větve se drtí, tráva tu hnije, přidá se hlína a během necelých tří měsíců vznikne kompost.

Čtěte také

Na kompostárnu, která má za sebou také zimní přestávku, může biomasu přivézt i veřejnost.

„Stačí sem přijet, stačí zastavit tady u cedule, já zkontroluji co vezou a pošlu je na místo, kde to mají vysypat," upřesňuje Daniel Kubiš.

Harmonogram svozu biomasy je stejný jako v minulých letech.

Po zimní přestávce začaly Hradecké služby opět svážet biomasu. Ta pak končí v městské kompostárně v areálu královéhradeckého letiště

Svozové auto přijede ke každé hnědé nádobě jednou za týden, vysvětluje ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol: „Biomasu svážíme v Hradci Králové prakticky na všech místech s individuální rodinnou zástavbou. To znamená netýká se to sídlišť a centra města."

O svoz je v Hradci Králové dlouhodobě veliký zájem

„Máme dnes kolem 9 000 nádob pro celé město. Ti kdo nemají nádoby, tak mají právě možnost využít kompostárny, ta je pro občany také zdrama. Nebo případně sběrných dvorů. Ale ty v období kdy je kompotárny pro veřejnost otevřena, tak přijímají tyto odpady minimálně," vysvětluje Radek Sokol.

Jen z hnědých nádob skončí na kompostárně 3 000 tun odpadu ročně. Další biomasu pak lidé přiváží sami.

„Může sem přijít každý občan, který má trvalé bydliště v Hradci Králové a to bezplatně. To znamená, pokud už to naloží na vozíček, tak to může přivézt sem," dodává Radek Sokol.

Kompostárna v areálu hradeckého letiště je v provozu každý den včetně víkendů.

autor: ova
Spustit audio