Hradec Králové už zdobí dva vánoční stromy. Na Velkém a Masarykově náměstí se rozsvítí 28. listopadu

24. listopad 2021 07:42

Hradec Králové už krášlí dva velké vánoční stromy. Na Velkém náměstí stojí 15 metrů vysoká jedle bělokorá. Tu pracovníci technických služeb přivezli z Černožic od soukromé dárkyně. Převozu ale předcházela celá řada příprav. 

„V první řadě je zapotřebí jeřábová technika, aby strom nepadl na zem jako při normálním kácení," říká náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek.

Čtěte také

Pak specialisté během dopoledne strom pokáceli. „Tady je vidět, že strom rostl v těsné blízkosti objektu a klasickým způsobem by se kácel velmi těžko. Musel by se postupně odřezávat. A takto jej naši pracovníci, dá se říct, z místa vyoperují ven.“

Kácení stromu pozorovala z okna i paní Zdeňka Suková. Na její popud prý majitelka strom nabídla. Jinak by se pouze pokácel a dřevo z něj pak spálilo.

To ale paní Zdeňka nechtěla dovolit. „Naše jedlička, která nám dělala radost mnoho let, bude teď stát na náměstí v Hradci Králové. Věřím, že také tam udělá radost lidem na Štědrý den. Určitě se tam na ni pojedeme podívat.“

Potom, co zaměstnanci technických služeb strom pokáceli, tak ho umístili a pořádně připevnili na nákladní automobil, aby cestou na Velké náměstí nedošlo k potížím.

Na náměstí v Hradci Králové pak technické služby upravily kmen jedle, aby se vešel do kotevního systému. Poté stačilo už jen strom správně nasměrovat, aby stál rovně.

Čtěte také

„Přijde k tomu ještě nadzemní kotevní systém, to je ocelová konstrukce, která kmen zajistí. Jsou to taková elka, která se ke stromu přiloží, aby byl naprosto bezpečný,“ doplňuje Daniel Jeřábek.

Vánoční strom už stojí i na Masarykově náměstí. Téměř 20 metrů vysoký smrk ztepilý pochází z městských lesů.

Oba stromy čeká zdobení a rozsvítí se v neděli 28. listopadu.

Vedení města Hradec Králové rozhodlo, že program k rozsvícení vánočního stromu se ruší. Stromy se rozsvítí společně s pouličním osvětlením. Dále se ruší ostatní adventní programy, které byly plánovány na  4. 12., 5. 12. a 8. 12. Vánoční trhy prozatím zrušeny nejsou, ale budou bez doprovodného kulturního programu (definitivně se o konání vánočních trhů rozhodne 3. 12.).

Spustit audio

Související