Hradec Králové hledá dva vánoční stromy. Budou přes adventní čas znovu zdobit náměstí ve městě

24. září 2021 09:13

Pracovníci hradeckých technických služeb shánějí dva velké stromy, které budou o vánocích zdobit Velké a Masarykovo náměstí. Ideálními adepty jsou jehličnany, konkrétně smrky, jedle a nebo douglasky. 

„Co se týče velikosti, tak by to měly být stromy mající výšku minimálně kolem 15 metrů," říká náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek.

Čtěte také

A dodává, že naopak nevhodné jsou například stromy se dvěma a více kmeny.
„Strom nesmí být náchylný ke zlomu, nesmí na něm být žádné hniloby nebo dutiny."

Důležité je ale také, kde je strom umístěn, do prostoru se totiž musí vejít jeřáb a tahač s návěsem. Nevhodné jsou tak například zahrádkářské kolonie.
„Kde jsou úzké cesty a pěšinky, projede tam například osobní automobil, ale naše těžká technika by se tam nedostala. Takové prostory jsou pro nás bohužel nedostupné."

Pokud bude mít dárce zájem, tak mu technické služby po pokácení stromu odfrézují pařez a nabídnou palivové dříví.
„Většinou se s těmi lidmi domluvíme, že jim zajistíme dodávku adekvátního množství dřeva z jiného stromu nebo v jiném období. Je to prostě na dohodě."

Ideální stromy budou o vánocích zdobit Hradec Králové

Letos také na Velkém náměstí přibyde 5 nových velkých ozdob, vysokých zhruba 150 centimetrů, které technické služby umístí na lampy.

Čtěte také

„Jedná se přeci jen o hodně frekventovaný střed města. V letošním roce by tam měly být vánoční trhy. Takže chceme, aby byl tento střed města víc ozdobený," doplňuje Šárka Nováková z Technických služeb Hradec Králové.

Nové motivy prý vyšly na 180 tisíc korun a technické služby tím doplňují výzdobu z minulého roku.
„Minulý rok jsme tyto motivy koupili ve čtyřech kusech. Takže v letošním roce to rozšiřujeme aby to bylo víceméně na všech stožárech veřejného osvětlení na Velkém náměstí. Jeden motiv se skládá ze čtyř hvězdiček umístěných nad sebou."

Vánoční výzdoba v Hradci Králové prý jinak zůstane zhruba ve stejné míře jako minulý rok, možná dojde k lehkým úpravám na vánočních stromech.

Spustit audio

Související