Za stromy a jejich jmény se vydáme na zajímavý poznávací výlet do vrchlabského zámeckého parku

25. duben 2021 08:33

Kolem vrchlabského zámku byl ve druhé polovině 19. století založen na osmi a půl hektarech přírodně krajinářský park, zapsaný od roku 1964 do seznamu nemovitých kulturních památek. 

Nejcennější z domácích i cizokrajných dřevin tam v tyto dny začala Správa Krkonošského národního parku označovat tabulkami se jmény; běžná vycházka se tak stává zajímavým výletem za poznáním. Vezme nás s sebou reportérka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Zmarličník japonský, naše oblíbená zastávka ve vrchlabském zámeckém parku s Jakubem Fišerou ze Správy Krkonošského národního parku. Zmarličník teprve nasazuje do květu, ale sasanky, violky, křivatce už krásně kvetou.

„Ačkoliv jaro přichází letos o trošku později než v minulých letech tak v našem zámeckém parku už můžeme vidět krásně rozkvetlý ten jarní aspekt bylin. Těch, které mají za úkol rychle na jaře vykvést, zaplodit a zase se na celou další část roku skrýt pod zem do různých hlíz, cibulek a oddenků."

Meteorologové ještě předpovídají, že může v těchto dnech i zasněžit. Ale jaro se zastavit nedá.

Renesanční zámek Vrchlabí je hlavní dominantou města. Původně obklopoval stavbu dvanáct metrů široký vodní příkop, přes který se do zámku vstupovalo třemi mosty

My jsme si slibovali, že na jaře už budou některé vzácné stromy v parku označeny. A opravdu, je tu dřevěná tabulka se znakem správy parku a nápis Zmarličník japonský.

Škoda, že tam není ještě uvedeno, že jde o nejsevernější výskyt v Evropě. Ale všechny informace budou v budoucnu na velkých tabulích.

Kolik je tu zatím informačních cedulek?

„Prozatím teď na jaře označíme 23 stromů. Nejvýznamnější exotické druhy doplněné o naše domácí dřeviny, například buk lesní, dub letní. A tak na jednom stanovišti budou moci lidé vedle sebe javor mléč a javor klen. Takže už potom bezpečně tyto dva druhy našich domácích dřevin."

Čtěte také

„Z těch exotických je to dále například liliovník tulipánokvětý. Jak už jeho jméno napovídá, ten má nádherně velké květy podobné právě květu tulipánu. měl by kvést zhruba v červu, uvidíme, jak počasí ten květ pozastaví."

„Dál můžeme zmínit třeba metasekvoji čínskou. Ta je trošku ukrytá v rohu parku. Je to taková živoucí fosilie. V roce 48 ji v Číně popsali. Do té doby se myslelo, že všechny druhy rodu metasekvoje jsou vyhynulé, znali jsme je jen ze zkamenělin."

A za námi ještě také korkovník.
„Korkovník amurský. I díky cedulce už ho návštěvníci parku neminou."

Ale pozor, korek z něj nezískáte. Tak se těšme na jaro a už při první procházce vrchlabským zámeckým parkem budete mít jistotu, kolem jakých stromů putujete.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související