Za vzácnými exotickými stromy na budoucí naučné ministezce se vydáme do vrchlabského zámeckého parku

5. leden 2021 09:00

Vrchlabský zámecký park je plný zajímavých i vzácných dřevin a péče o ně je svěřena odborníkům Správy Krkonošského národního parku. Nejen pěstovat a sázet, ale i kácet je třeba. S Jakubem Fišerou ze Správy KRNAP se na cestě za zámkem, v uctivé vzdálenosti od potoka, zastavila reportérka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Viktor Židlický je zkušený arborista. Strom stojí v břehu potůčku, který napájí jezírko ve vrchlabském zámeckém parku. Proč se musí pokácet právě tento strom, na první pohled vypadá, že mu nic není.

„Kácíme javor klen, který bází kmene roste v takovém kamenitém břehu potoka. V tom kmeni propukla hniloba a pomocí speciálního přístroje tomografu jsme zjistili, že už nevyhovuje provozní bezpečnosti."

Javor klen je mohutný a krásný strom

To také patří k obnově zeleně v parku. Jak se vysazuje, tak se musí i probírat.
„Je to tak. I když je to pěkný strom, v přírodě by určitě ještě nějaký ten rok postál, nebo by z něj vzniklo nějaké torzo s lomem a posloužil by živočichům. Ale tady v zámeckém parku jsme v centru města a bezpečnost je tu na prvním místě."

Čtěte také

Vedle stojí korkovník.
„Ano, korkovník amurský. Je to taková raritka, v parcích a zahradách poměrně vzácná dřevina. Je pozůstatkem velkého korkovníku, který zde zhruba před 60 lety během vichřice spadnul a z jeho pařezu vyrostl krásný jedinec. Když se podíváte na jeho kmen, tak spatříte krásné korkové lišty. Když teď vedle něj kácíme, tak na něj musíme dát velký pozor."

Ostatně za námi je hned také zmarličník japonský. A to je jeho nejsevernější výskyt u nás, možná i v Evropě.
„Je to tak. A doporučuji na podzim, když začínají listy tlít, tak se line doslova omamná vůně cukrové vaty celým zámeckým parkem."

Zmarličník japonský

Zmarličník jako cukrová vata také vypadá. Protože má hodně rozvětvenou korunu a listy jsou na podzim růžové.

Tohle všechno a ještě mnohem víc se dozvíte z tabulek nové naučné ministezky.
„Dřevěné cedulky budou prozatím u našich nejcennějších stromů. Dozvíte se jak český tak latinský název a bude tam také uvedena země, odkud původně daný strom pochází."

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související