Posezení pro všechny sousedy najednou aneb Stromová lavička pro radost pod lípou na návsi ve Vesci

8. červenec 2021

Vejdou se všichni stálí obyvatelé Vesce  v Českém ráji na novou sousedskou stromovou lavičku? To se teprve ukáže, až to protipandemická opatření dovolí. Ale vejít by se tam mohli. Sestává totiž z osmi částí a celkem by se na ni mohlo usadit až dvacet čtyři lidí. 

Stromová lavička pod lípou na návsi ve Vesci slouží k potěšení místních, i k odpočinku návštěvníků. S jejím tvůrcem Janem Ječným a s dalšími veseckými sousedy se u dřevem vonící lavičky sešla Vlaďka Wildová:

Malou ves Vesec na Jičínsku, která patří pod obec Libošovice, charakterizuje lidová zástavba, která je od roku 1995 chráněna jako vesnická památková rezervace.

Čtěte také

Většina roubenek, celkem jich je osmnáct, dnes slouží jako rekreační chalupy. Obec má dvacet pět čísel popisných a asi třicet stálých obyvatel. A právě od zdejších členů Sboru dobrovolných hasičů vzešla iniciativa k postupnému zvelebování návsi.

„Rozhodli jsme se vybudovat celoroční místo k posezení, aby se tu mohli setkávat sousedi, nebo odpočívat turisté na výletech,“ popisuje za všechny zúčastněné František Najman. K podpoře komunitního života pomohli také chalupáři a Česká spořitelna ve spolupráci s Nadací Via.

Čtěte také

Vesečtí se už řadu let chystají dát „sousedsky“ do pořádku také pískovcovou nájezdovou rampu na návsi.

„Jeden kamenný kvádr váží kolem 50 kilogramů, musíme sundat vrchní řadu, vyčistit a přerovnat. V tuhých zimách konstrukce promrzá a mrazem se vždycky malinko roztáhne, i štuky jsou popadané. Potřebujeme siláky, kteří nám pomůžou,“ usmívá se Jan Ječný.

Ve Vesci také začali s obnovou studánky za veseckými humny na turistické cestě, která vede z vesnice do údolí Plakánek. Opraví tady i kamenný mostek a vybudují informační zastavení, hotovo by mělo být ještě v létě.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.