Kruhová lavička, kde jako děti sedávali bratři Čerychové, je zpět v zahradě rodinného sídla

24. květen 2018 06:50

Vila Čerych v České Skalici patří ke klenotům české předválečné architektury. Honosný dvoupatrový dům s velkou zahradou byl svatebním darem mecenáše a továrníka Ladislava Bartoně z Dobenína neteři Marii Bartoňové - Čerychové. Rodinné sídlo Čerychů navrhl přední český architekt Otakar Novotný.

Krásná zahrada s bazénem a dřevěným altánem byla založena podle návrhu zahradního architekta Josefa Kumpána.

Rodina Čerychových, která zde od poloviny dvacátých let bydlela, musela svůj domov opustit krátce po komunistickém puči v roce 1948.

Po roce 1989 byl dům rodině vrácen. Rodiče se již této nápravy nedožili a bratři Jiří a Ladislav se rozhodli v roce 2001 ke šlechetnému činu, objekt darovat Nadaci občanské společnosti (NROS) k neziskovým účelům, ke vzdělávání a rozvoji evropské spolupráce. Objekt vily byl přestavěn na vzdělávací středisko, odborný dohled včetně plánů přestavby provedla Ing. Arch. Zuzana Rákosníková z Prahy, která se obnově vily věnuje dodnes.

Nová kruhová lavička v zahradě Vily Čerych

Provozovatelem vzdělávacího střediska se stalo v roce 2003 tehdy občanské sdružení, dnes obecně prospěšná společnost, Centrum rozvoje Česká Skalice (CRČS), které o kulturní památku pečuje a snaží se jí navrátit svůj původní lesk, a také zde organizuje programy zaměřené na vzdělávání, regionální rozvoj, podporu místní kultury, přeshraniční spolupráci.

A právě bílá kruhová lavička je dalším původním prvkem, který byl letos na jaře do zahrady vrácen. S Jiřím Kmoníčkem, ředitelem Centra rozvoje ČS, si na ní chvilku poseděla i Romana Pacáková.

Bílá kruhová lavička, kterou původně také navrhl zahradní architekt Josef Kumpán, byla zhotovena jako replika té původní na základě dochovaných dobových fotografií. Jen místo, na kterém ji v zahradě najdete dnes, je jiné, protože lípa, kolem jejíhož útlého kmínku původně stála, za těch více než 90 let značně zmohutněla. Je to dnes krásný statný strom, který upoutá pozornost příchozích hned při vstupu do zahrady.

Advent přináší ztišení a rozjímání. Také do slavné zahrady Vily Čerych v České Skalici

Vila Čerych v České Skalici

Začíná advent, čas ztišení, rozjímání, čekání na první sníh. A svoje zvláštní kouzlo má v tomto ročním období také snad každá zahrada, připravená na zimu, tichá, odpočívající. A co teprve slavná zahrada Vily Čerych v České Skalici. 

Nová lavička stojí v jižní části zahrady, kolem nově vysazeného dubu, a je z ní krásný pohled na obdélníkový bazén s lekníny, půlkruhový zahradní altán i jižní průčelí vily Čerych s monumentálním schodištěm, které proslavil Václav Havel, když si ho vybral jako kulisu pro natáčení svého filmu Odcházení.

A právě tady se v pátek 25. května bude slavnostně předávat tradiční Cena Ladislava Čerycha, která je už po třináct let udělována jako poděkování všem dárcům a dobrovolníkům za nezištnou pomoc při obnově Vily Čerych a její zahrady.

Součástí programu bude také vernisáž k výstavě obrazů Miroslava Šaška. Veřejná zahradní slavnost začne v 17 hodin. Jste srdečně zváni.

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související