V památkovém objektu Vily Čerych v České Skalici začali dělníci předělávat suterén. Proč?

6. březen 2018 10:30

V památkovém objektu Vila Čerych v České Skalici v těchto dnech pracují dělníci. Předělávají suterén, kde by mělo mimojiné vzniknout nové zázemí pro zaměstnance. V doprovodu ředitele Jiřího Kmoníčka se přímo na místo vypravila reportérka Jana Házová. 

Ocitli jsme se v suterénu Vily Čerych. Vypadá to jako na stavbě. Co se tady děje?

„Staví se tady, respektive teď se právě bourá. V současné době je zapotřebí suterén vyčistit. Do zdravotního střediska se přes suterén tahala veškerá infrastruktura. Voda, plyn, eletřina, odpady. V současné době jestliže chceme v suterénu něco realizovat, tak jej musíme nejdřív vyčistit, protože tady jsou ještě původní instalace z roku 1924. A pak jsou tady ty novodobější instalace z 50. let minulého století. A pozdější, ze 70. a 80. let. A je to tady opravdu samá trubka a kabel," říká Jiří Kmoníček.

Vila Čerych v České Skalici

Jak je vlastně veliký celý suterén?

„Je opravdu pod celou vilou. A vše, co dnes děláme, tak děláme proto, abychom zde mohli jednou vybudovat prostory, které se budou využívat. Ale než to začneme budovat, tak budeme muset trošku sanovat vlhkost. To znamená nejen ty práce uvnitř, které teď provádíme, ale budeme muset i kopat zvenku. Celý obvod bude potřeba zaizolovat. A až to bude hotové, tak nás čekají podlahy a další věci," vysvětluje Jiří Kmoníček.

Jaké jsou záměry s tím suterénem? Co by tu jednou mělo být?

„Především se tu buduje zázemí pro středisko, jako takové. To znamená, že by tady měly být skladové prostory, zázemí pro zaměstnance, šatny, které dnes nejsou úplně vyhovující. Měly by tu být prostory na odpady. Zároveň sklady pro ekologické výukové programy. A měly by tady vzniknout i jakési suterénní dílny," uzavírá rozhovor Jiří Kmoníček.

Spustit audio

Související