Voňavý štrúdl ze Stromu roku! Neuvěřitelný rok s jabloní v Machovské Lhotě prožila Mirka Soldánová

29. duben 2021

Pětasedmdesátiletá zimní reneta, jabloň u Lidmanů v Machovské Lhotě, vítězka loňského ročníku ankety Strom roku pořádané Nadací Partnerství, už si užívá svého ozdravného jarního sestřihu, tedy odborného arboristického ošetření, které s vítězstvím v anketě mimo jiné získala. 

Ale to nejkrásnější, co jabloni účast v soutěži přinesla, je přátelství a podpora mnoha lidí, nejen z okolí Machovské Lhoty.

Čtěte také

Jednou z nejaktivnějších fanynek vítězné jabloně je Mirka Soldánová z MAS Stolové hory, která se stala ambasadorkou tohoto letitého stromu.

Jabloň u Lidmanů v Machovské Lhotě má sice už své neduhy, které přináší její věk, ale má také tuhý kořínek a po odborném ošetření by se mohla dožít i stovky. Stále plodí a její jablka jsou vynikající do štrúdlu.

Mirka Soldánová také přišla s nápadem, jak dnes velmi slavné jabloni zajistit početnou generaci následovníků, a tak každý, kdo chce mít potomka Stromu roku 2020 na své zahradě, může získat roub z odřezaných větví, které zbyly po zásahu arboristy. S kolegy z kanceláře MAS Stolové hory je zájemcům posílají i poštou daleko za hranice našeho kraje.

Pětasedmdesátiletá zimní reneta, jabloň u Lidmanů v Machovské Lhotě, vítězka ankety Strom roku

Mirka Soldánová se svými přáteli za svoji jabloň v anketě Strom roku 2020 bojovala na všech frontách. Na její podporu pořádala pečení jablečného štrúdlu napříč republikou nebo pro zdravotníky náchodské nemocnice. Také oslovila herečku Kateřinu Winterovou, aby se také stala patronkou jabloně a zařadila ji do některého z dalších dílů svého oblíbeného televizního Herbáře.

Čtěte také

Kancelář Místní akční skupiny Stolové hory plánuje také v Machovské Lhotě vysadit další stromy, podobně jako další finalisté ankety Strom roku po celé republice. V loňském zpoplatněném hlasování se totiž vybralo na 180 tisíc korun, které Nadace Partnerství přerozdělí zpět místním komunitám v podobě grantu na výsadbu nebo ošetření. Za dvě dekády historie ankety se už podařilo pro stromy nasbírat přes 2,7 milionu korun. Strom roku tak není jen o soutěžení, ale hlavně o ochraně českého přírodního dědictví a sázení budoucnosti pro příští generace.

Machovská jabloň je vítězem 19. ročníku ankety Strom roku, současně prvním ovocným stromem, který za všechna ta léta tuto anketu vyhrál. A to díky podpoře mnoha lidí kolem ní a také Mirky Soldánové, která byla hostem Romany Pacákové ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové.

Ambasadorka jabloně u Lidmanů v Machovské Lhotě - Stromu roku 2020 Mirka Soldánová

Své tipy na Strom roku do letošní jubilejní 20. ankety můžete posílat na www.stromroku.cz do konce dubna.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka