Jabloň z Náchodska voní po štrúdlu a má kořeny jako Churchill. Porazí v soutěži evropské velikány?

6. únor 2021

V únoru odstartovala soutěž Evropský strom roku, která hledá nejzajímavější strom starého kontinentu. Ve čtrnátce finalistů je i jabloň u Lidmanů z Machovské Lhoty na Náchodsku. Teprve 70letý strom v sobě ukrývá nejen působivé příběhy, ale je i pevnou součástí zdejšího života. 

Veřejné hlasování v soutěži Evropský strom roku pokračuje do 28. února, a tak není od věci vám českého favorita znovu připomenout. U pokrouceného kmene machovské jabloně se s Petrem Šturmem, současným hospodským U Lidmanů a s bývalým hospodským Jaroslavem Lidmanem sešla Vlaďka Wildová.

Během celého února mohou lidé na www.evropskystromroku.cz vybírat ze čtrnáctky stromů Evropy, které vybojovaly prvenství v národních anketách.

Čtěte také

Čeští hlasující vyslali do mezinárodního klání Jabloň u Lidmanů z Machova na Náchodsku. Jediný ovocný strom v soutěži letos obhajuje zlatou medaili Chudobínské borovice: absolutní vítězky loňského ročníku. Jestli se jí to podaří, mohou lidé svými hlasy rozhodnout právě teď.

Teprve 70letá jabloň, která střeží klid pocestných na zahrádce hospody u Lidmanů v Machovské Lhotě, je strom vskutku evropský. Dlouho se totiž myslelo, že jablka do místního oblíbeného štrúdlu jsou z odrůdy renety zimní.

„Nově ale místní přišli na to, že jde o odrůdu reneta blenheimská. Ta byla vyšlechtěna v místě narození Winstona Churchilla. Neměnné ale zůstává, že jablůňka je pevnou součástí místního života. Byla svědkem zrození mnoha lásek, prvních setkání, svateb, veselic i smutných událostí,“ vypočítává Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství, která hlasování pořádá.

Čtěte také

Pro český a moravský venkov jsou ovocné stromy symbolem tradice, vždyť mnoho lidí má jabloně na svých zahradách a plody sklízí na štrúdl, mošt nebo jablkovici. Jabloň u Lidmanů byla navíc světově proslulá již před vstupem do stromového klání.

Nedaleké Stolové hory jsou totiž oblíbeným cílem návštěvníků z polského příhraničí.

„Vítězství jabloně v anketě Strom roku a postup do evropského kola ukázal to, že příběh malého ovocného stromu dokáže zaujmout nejen místní, ale i řadu turistů a cizinců. Jabloňové hlasy doputovaly například až z Gdaňsku,“ všímá si Mirka Soldánová z MAS Stolové hory, která společně s obcí a místními strom do soutěže přihlásila.

Celý příběh Jabloně u Lidmanů

Díky několikaměsíčnímu zápalu Machovských vyhrála vloni na podzim Jabloň u Lidmanů s velkým náskokem titul o nejoblíbenější strom České republiky. Mezi staletými duby a mohutnými lípami je v historii české i evropské soutěže nejmladším a nejspíše i nejmenším finalistou. Její podpora ale opět ukazuje, že anketa Strom roku i Evropský strom roku je hlavně o silných příbězích a hrdých komunitách, které je splétají.

„To nadšení, které se okolo jabloně v minulém roce strhlo a vyvrcholilo vítězstvím ve Stromu roku, mě obrovsky překvapilo. V evropském kole bychom chtěli ukázat, že i malý ovocný strom v příhraničí může mít silný příběh vonící po štrúdlu a také může hodně studit za nehty. Nyní je přeci ta nejlepší doba na zimní řez jabloní a hrušní,“ uzavírá Mirka Soldánová.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.