Neprodané vánoční stromky jsou delikatesou pro slony v královédvorské zoo

5. leden 2014

Ne všechny stromky stihli před Vánoci obchodníci prodat, zbylé kusy přesto nepřijdou nazmar. Využití najdou právě teď v lednu. Na jídelníčku je mají třeba zvířata v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Nejvíce tam chutnají překvapivě slonům africkým.

Michal Bartoš je v královédvorské zoo ošetřovatelem třech slonů - samic Saly a Umbu a samce Kita. Vánoční stromky jim servíruje každoročně.

„Jsou to hlavně smrčky, které ji nejvíc chutnají. Zkoušeli jsme v minulých letech i jedle nebo borovice, ale smrčky jim chutnají nejvíc. Já si myslím, že to je díky pryskyřicím,“ prozrazuje ošetřovatel.

Stromeček ale do zoo nemůže přinést každý. Sloni totiž nemůžou sníst už použitý, byť odstrojený kus.

„Hrozí nebezpečí zanechání nějakého háčku nebo něčeho podobného. I kdyby to lidi obrali, tak riziko je tam obrovské,“ vysvětluje Michal Bartoš.

Do zoologické zahrady tak stromky nosí hlavně menší podnikatelé, kteří před Vánoci nestačili všechny kusy prodat.

Královédvorští sloni si na stromcích budou pochutnávat až do konce ledna. Do té doby jich snědí stovky.

„Denně jich dostávají pět šest, k tomu ještě dostávají ovocné stromky, třeba jabloně, hrušky a podobné věci. Stromy všeobecně jedí pořád, pak dostávají také seno a slámu, ovoce, zeleninu a pak také speciální krmivo, říkáme tomu jadrné krmivo,“ popisuje jídelníček svých svěřenců ošetřovatel Michal Bartoš.

autor: ova
Spustit audio