Historické a současné vánoční ozdoby, andělské zvonění i hrací stojany na stromky vystavují v Hradci

10. listopad 2021

V Muzeu východních Čech v Hradci Králové už začali trošku i za nás myslet na Vánoce, protože ty se blíží opravdu rychle. Proto připravili krásnou výstavu s názvem Vánoční variace, která představuje historické a současné vánoční ozdoby. Ty pocházejí i z našeho kraje, kde má výroba vánočních ozdob velkou tradici. 

Víc nám o expozici a také o Vánocích poví Martina Vlčková, která celou výstavu v Muzeu východních Čech v Hradci Králové připravila. Už máte nakoupeny nějaké vánoční dárky?
Málo, ale myslím na ně asi půl roku. Když jsme připravovali výstavu a objížděli současnou produkci vánočních ozdob a jednotlivé firmy, tak jsem neodolala a samozřejmě jsem si nějaké domů přivezla.

Martina Vlčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co všechno představuje vaše výstava?
Expozice má dvě části. Jednak historickou část, která pochází ze sbírek mé milé kolegyně Věry Dvořáčkové. Tam se návštěvníci seznámí s velkým množstvím materiálů, ze kterých se vánoční ozdoby dříve dělaly. Ať je to vata, vosk, tragant, leonský drát. A jsou tam také skleněné vánoční ozdoby. Právě na ty navazuje druhá část výstavy, která představuje současnou produkci výrobců z oblasti severovýchodních Čech. Protože tato oblast je takovou kolébkou výroby skleněných vánočních ozdob u nás. Sešlo se nám zde šest výrobců.

Perličkové vánoční ozdoby z Poniklé jsou světový unikát. Dostaly se na seznam nemateriálních statků UNESCO. Výroba je přes 100 let stejná.
Martina Vlčková, Muzeum východních Čech

Můžeme popsat, jak vypadají například perličkové ozdoby z firmy Rautis, a.s. v Poniklé? Protože ty jsou unikátní.
To je světový unikát, protože vánoční ozdoby z Poniklé se v minulém roce dostaly na reprezentativní seznam nemateriálních statků UNESCO. Ta výroba je přes 100 let stará, ale zůstává stále stejná. Využívají se stejné technické postupy, kdy se z dutých skleněných tyčinek foukají buď nad kahanem nebo do forem jednotlivé perličky. A ty se potom stříbří, následně se barví, řežou a skládají se z nich jednotlivé ozdobičky třeba do tvaru zvonečku či hvězdiček. A známá jsou i autíčka a další tvary.

Čtěte také

Co další výrobci?
Máme tam ještě zastoupenu produkci ze Dvora Králové nad Labem, jak Družstvo Umělecké Výroby - Vánoční Ozdoby, tak Ozdoba CZ, které svojí rodinnou tradicí navazují na původní perlaře a obchodníky se sklem v této oblasti. Pak tam máme zastoupeny výrobky GLASSOR Decoration z Liberce. Stejně tak Ornex spol. s r.o., který nahradil Jablonex, který dříve vyvážel ozdoby do zahraničí, a teď mají také vlastní produkci. A ještě HAN Design s.r.o. Jičín.

Řekněte nám víc o Věře Dvořáčkové. Jak dlouho sbírá vánoční ozdoby?
Věra vystudovala Sklářskou střední školu v Železném Brodě a už tam se chtěla zabývat návrhářstvím vánočních ozdob. Z toho nakonec sešlo, ale působí u nás v muzeu jako konzervátorka. A intenzivně se své unikátní sbírce vánočních ozdob věnuje posledních 15 až 20 let.

Vánoční variace. Historické a současné vánoční ozdoby v Muzeu východních Čech v Hradci Králové

Kolik toho nasbírala?
To nikdo neví, ale je toho opravdu až po strop. Na půdě má v krabicích vše uložené a je toho strašně moc.

Čtěte také

Co nejzajímavějšího jste ze sbírek Věry Dvořáčkové vybrali na výstavu? Jsou to především ony historické vánoční ozdoby?
Historické ozdoby z různých speciálních materiálů, například z tragantu. To je vlastně pryskyřice z asijského keře kozinec, která se k nám dostávala od druhé poloviny devatenáctého století prostřednictvím italských obchodníků, kteří ji využívali pro farmaceutické účely. A pak se zjistilo, že je to velice tvárná hmota, ze které se dá krásně tvarovat. Takže ty starší ozdobičky jsou právě z tohoto materiálu. Ale pak jsou tam i speciální voskové nebo vatové ozdoby. Nebo skleněné vlákno, leonský drát.

Slyšel jsem, že i papírové ozdoby má Věra Dvořáčková hodně ráda.
Ano, papírové ozdoby jsou její velkou zálibou, ty má moc ráda.

Jakou nejstarší ozdobu na výstavě uvidíme?
Je to nitěná hvězda, která pravděpodobně pochází z roku 1860.

Martina Vlčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vím, že tam jsou nejen ozdoby, ale třeba i betlémy a svícny.
Ano, máme vystaveno i andělské zvonění, které určitě každý zná. A je zajímavé, že se prý dávalo i na špici vánočního stromu. A máme také představeny stojánky na vánoční stromečky, které hrají. Přijďte se podívat do Muzea východních Čech v Hradci Králové. Čas máte až do 6. února.

Celý rozhovor s Martinou Vlčkovou, kurátorkou výstavy Vánoční variace v Muzeu východních Čech v Hradci Králové, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související