Zdražování energií a potravin je pro malé vesnické obchůdky likvidační

17. červen 2022 10:50

Vysoká inflace v posledních měsících dopadá i na obchody na malých vesnicích. Na těch jsou závislí například senioři, pro které je to často jediné dostupné místo se základními potřebami. 

Rychle rostoucí ceny potravin, ale i energií se dotýkají také obchodů na malých vesnicích. Často na nich závisí dostupnost základních potravin v obci. Skokově zdražovat si ale nemůžou dovolit, aby jim neodešli pravidelní zákazníci. Je to případ i obchůdků na Královéhradecku.

Malá prodejna na malé vesnici se základními potravinami a drogérií. Do Koloniálu U Moravců ve Lhotě pod Libčany chodí pravidelně pan Jaroslav: „Pro mě je to výhoda, že podržím tady Milana, aby přežil. Nemusím jet do Hradce žejo, chci, aby přežil. Pak potřebujete nakoupit po víkendu a nemusíte letět do Hradce a jdete sem."

I sem už dorazila inflace

„Zdražuje všechno, olej, mléčné výrobky,... a to ne o jednotky procent, ale o 20, 30 nebo 40 procent,"popisuje majitel Koloniálu Milan Moravec. Skokově u všeho ale zdražit nemůže, bojí se, že by odešli i věrní zákazníci. Zatím může díky zásobám nakoupeným levněji zdražovat některé položky postupně. U čerstvých potravin to ale nejde. A zákazníci se tomu už přizpůsobují.

„Ti lidé přijdou, ale samozřejmě už přemýšlí, co nakoupí a kupují míň než dřív. Takže místo celýho chleba koupí půlku, čtvrtku, což jsem nikdy před tím nedělal," dodává Moravec. 

SItuace je pro malé obchůdky neudržitelná

Podle svých slov, pokud se situace zhorší, je schopen obchod držet dva až tři měsíce, pak ale bude muset zavřít. Kvůli tomu, že je ve Lhotě pod Libčany ještě jeden malý obchod s potravinami, nemůže obec požádat o krajskou dotaci ani pro jeden z nich. Naproti tomu v nedalekých Urbanicích je obchod jeden - obec provozovatelce prostory pronajímá a na dotaci už dosáhne.

„Snažíme se obchod udržet stůj co stůj. Už s ohledem na místní babičky a dědečky."

„Přispíváme tomu nájemci na základní energie a tak, aby ten obchod mohl fungovat dál. S ohledem na dědečky a babičky se snažíme ten obchod podporovat stůj co stůj," říká starosta Urbanic Martin Fejks.

O dotacích rozhodne kraj už v pondělí

Obce tak můžou od kraje dostat dvojnásobek své vlastní podpory provozovateli, maximálně dohromady 60 tisíc ročně. Letos se do programu přihlásilo 39 obcí. O udělení dotací rozhodne v pondělí zastupitelstvo kraje. 

autor: FRE
Spustit audio

Související