Zdražování a inflace dopadá i na fungování spolků na ochranu zvířat

13. červen 2022

Větší příjem domácích mazlíčků a méně peněz od dárců. To jsou hlavní problémy, se kterými teď kvůli rostoucí inflaci musí bojovat spolky na ochranu zvířat. Lidem na mazlíčky dochází peníze a také si nemohou dovolit sponzorovat tyto neziskové organizace. Potvrzují to třeba spolky z Moravskoslezského kraje.

„Fenečka měla zdravotní problémy, ale majitelé je z finančních důvodů nechtěli řešit. Chtěli to vyřešit ultimativně, což jsme nemohli dopustit,“ říká předsedkyně Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat Barbora Tocauerová. „Fenečku jsme vzali pod nás, operaci zaplatíme. Musel se jí vyoperovat dvoukilový nádor,“ dodává.

Podle Tocauerové ubylo dárců. „Drasticky ubylo drobných přispěvovatelů, což je špatné, protože zvířata přijímáme pořád. A veteriny jsou dražší,“ všímá si Tocauerová.

S rostoucí inflací se potýká i ostravský azyl pro kočky. „My jsme pocítili hlavně to, že nám všechno zdražilo. Paradoxně před rokem jsme si vystačili. Příjem máme pořád stabilní, ale vzrostly nám všechny náklady – na krmivo, stelivo. Největší čáru do rozpočtu nám udělala energetická krize,“ dodává předsedkyně kočičího azylu Sofie Šteffková.

autor: Petr Dušek
Spustit audio