Zadržení vody v krajině, nový ředitel hradecké nemocnice a dopravní komplikace. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Prvky zadržující vodu v přírodě se čím dál častěji stávají součástí českých lesů. Například v jednom z lesů na Jaroměřsku hospodáři dokončili v nedávné době 19 vodních přehrážek a 4 tůně. Díky nim by se mělo začít lépe dařit proschlým stromům i například obojživelným živočichům nebo hmyzu.

Podobné prvky vznikají i na dalších místech Královéhradeckého kraje, jak přibližuje mluvčí Státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová. „Loni jsme na Jaroměřsku dokončili obnovu dvou rybníků. A aktuálně připravujeme na Novobydžovsku rekonstrukci dvou vodních nádrží. Další nádrže potom na Hořicku a také hloubíme tůně například v Deštném v Orlických horách.“

Čtěte také

Hradeckou fakultní nemocnici vede od září nový ředitel, který ve funkci vystřídal Vladimíra Paličku. Ten nemocnici vedl 6 let a požádal kvůli věku v červenci ministra zdravotnictví o uvolnění z funkce. Výběrová komise pak ministrovi doporučila jmenovat ředitelem největšího zdravotnického zařízení v našem kraji kardiologa Aleše Hermana. Pro něj je to po letech návrat do Hradce Králové.

„V IKEMu je taková filozofie, že když něco nejde, tak musíme najít způsob, jak to udělat. Což se mi vždycky líbilo. Toho se držím," říká Aleš Herman, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové.“

Čtěte také

Oprava silnice od Trutnova do Vrchlabí komplikuje dopravní situaci, konkrétně v úseku Lánov - Vrchlabí musí totiž řidiči jezdit pouze kyvadlově. Nový asfaltový povrch v obou pruzích už se podařilo položit od Lánova až k zatáčce za letištěm směrem od Trutnova. A dál potom směrem do Vrchlabí až k autobusové zastávce je silnice vyfrézovaná v obou pruzích.

Oprava je rozdělena do dvou etap. První úsek by měl být hotov do 19. září a druhý, ten směrem k městu, potom do 23. října. Celkově jde o 2650 metrů dlouhý úsek. Silničáři tady mění živičné vrstvy, čistí potrubí i vtokové jímky u celkem šesti propustků. Ředitelství silnic a dálnic za opravu této silnice první třídy zaplatí kolem 30 milionů korun.

autor: baj
Spustit audio

Související