Kopřivový a pampeliškový koktejl, výstavba okružní křižovatky a Velký pátek. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Listy kopřiv jistě mnoho hospodyněk použilo do velikonoční nádivky. Kosmetička Vlasta Libotovská ovšem doporučuje také kořen kopřivy.
Kopřiva nám celkově pročišťuje krev, má dobrá vliv na slinivku břišní, na záněty močových cest, na růst vlasů, proti bolestem zad, je vhodná na exémy. Takže já, jako kosmetička, ji využiji spíše vnitřně. Doporučuji vám vynikající koktejl, který je jednoduchý a zdravý.

Natrháte si tři rostliny kopřivy i s kořenem. Tři listy a tři stonky pampelišky. Přidáte jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy, jednu polévkovou lžíci medu a jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje. Přilejete čtvrt litru vody a vše dáte do mixéru. Rozmixujete, přecedíte a vypijete. Dělejte to tak 14 dní a absolvujete perfektní jarní detox.

Čtěte také

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět novou kruhovou křižovatku na silnici I/35 u Hořic na Jičínsku. Křižovatka bude důležitá pro napojení na nedaleký budoucí sjezd z dálnice D35.

„Stavba bude probíhat pouze za částečného omezení provozu. Tedy kyvadlově a bez objízdných tras. Nová okružní křižovatka se svými pěti připojeními umožní plynulejší dopravu a zároveň bude přivaděčem na dálnici D35. Dokončení stavby kruhového objezdu předpokládáme v polovině června letošního roku," říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Čtěte také

Na Velký pátek se otevírá země s ukrytými poklady, také se ale nesmí pracovat na poli, prát, péct ani uklízet - to jsou jen některé ze zvyků a tradic, které si v tento den připomínáme. Ve skutečnosti jde o vrchol křesťanského liturgického roku, den, který je součástí svatého týdne.

Velikonoce patří bezesporu mezi nejvýznamnější křesťanské svátky z celého roku. Budeme si o nich povídat s historičkou Janou Nešněrovou. „Velký pátek je skutečně nejvýznamnějším velikonočním dnem. Podle křesťanské tradice je to den ukřižování a smrti Páně, smrti Ježíše Krista. A lidové prostředí, ze kterého my čerpáme znalosti o slavení velikonočních svátků u našich předků, právě Velký pátek se prožíval ze všech těch dní snad nejintenzivněji."

autor: baj
Spustit audio

Související