Mimořádná událost při projekci filmu Mimořádná událost. Marcela a Josef pozdrželi promítání

16. září 2022 14:28

Festival české filmové komedie v Novém Městě nad Metují letos přilákal rekordní množství diváků, vstupenky si na soutěžní a nesoutěžní filmy už koupily víc než čtyři tisícovky lidí. Na dva z nich ale pořadatelé asi dlouho nezapomenou, kvůli nim totiž odložili začátek jednoho promítání.

Vestibul kina 70 v Novém Městě nad Metují, místo, kde se prodávají lístky. Netrpělivě tu vyhlíží dva diváky, kvůli kterým mimořádně pozdrželi promítání filmu o zhruba dvacet minut.

Čtěte také

Nákup lístků trvá jen několik vteřin a následně už Marcela a Josef pospíchají do hlediště. Film může začít.

Vlastně by šlo o banalitu, kdyby souhra náhod nebyla víc než úsměvná. Marcela a Josef vyrazili do Nového Města nad Metují z víc než sto kilometrů vzdáleného Šumperka vlakem a to na film Mimořádná událost, který se z velké části odehrává v porouchaném vlaku. Reálná cesta seniorů se také protáhla.

„Bohužel hlásili zpoždění, že se stala mimořádná událost. Takže nám přípoj ujel, v Chocni jsme museli čekat,“ vysvětluje problémy po cestě Josef.

Z vlaku tak volal do kina, aby zjistil, jestli má i přes zpoždění vůbec cenu pokračovat v jízdě. „Jestli ještě třeba předtím něco nepromítají, aby nám ten náš film neutekl. A paní nám řekla, že zkusím domluvit posunutí začátku představení.“

Čtěte také

Víc než čtyřhodinová cesta vlakem nakonec skončila šťastně. Pořadatelé promítání pozdrželi, a aby se čekání ostatních co nejvíc zkrátilo, manžele vyzvedl na vlakovém nádraží ředitel festivalu Zdeněk Krákora. „Já musím říct, že něco takového se nám ještě nestalo. Nepamatuji se, že bychom takto pro někoho jeli.“

„Jsme moc zavázaní pořadatelům, že pro nás přijeli. A všem divákům se omlouváme, že kvůli nám museli čekat, dodává Josef. Se svoji ženou Marcelou byli společně v kině po deseti letech a dlouhého výletu nelitují, film se jim líbil.

44. festival filmové a televizní komedie Nové Město nad Metují je soutěžní přehlídka českých filmových komedií dokončených v období od konání posledního ročníku festivalu. Ceny uděluje odborná porota složená z osobností české kinematografie, diváckou cenu Novoměstský hrnec smíchu určují sami diváci - při soutěžních projekcích je měřen jejich smích.

„Musíme sem zase někdy zajet, podívat se. Děkujeme,“ loučí se krátce po promítání a společně zase vyráží na dlouhou cestu domů.

Samozřejmě vlakem. A o nich Josef něco ví, dlouhá léta totiž pracoval jako vlakový výpravčí.

Spustit audio

Související