Škola bez cukru, přestavba křižovatky Mileta a nové chatky na Stříbrňáku. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Časté pití slazených nápojů neprospívá dětským zubům. Známou věc se teď snaží v Trutnově připomínat školákům i jejich rodičům tamní dětští zubaři. Připravili iniciativu nazvanou "Škola bez cukru" a ta se už pozvolna začíná šířit do dalších škol v celé republice. Jaká je odezva?

„Původně to vzniklo tak, že syn přišel ze školní družiny s tím, že má přinést nějaký sirup a pytlík bonbónů. Že to je normální, aby to měly děti v družině na různé odměny. A manželka, která je dentální hygienistka a stojí spolu se mnou za tím projektem, se vůči tomu ohradila. To jsme si nějak vyřešili v družině, ale já jsem se pak nad tím zamyslel a říkal si, jestli by nestálo za to pokusit se to změnit plošně,“ popisuje trutnovský zubař Martin Košťál.

Čtěte také

Přípravné práce kompletní přestavby frekventované křižovatky Mileta v Hradci Králové potrvají do konce března. Samotná rekonstrukce by pak měla oficiálně začít 2. dubna. Nejen řidiči proto budou muset počítat s omezeními a komplikacemi. Informace o tom, na co se mají lidé v souvislosti se stavbou připravit, zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

Mohu potvrdit, že doprava se tedy zatím nijak zásadně nekomplikuje, alespoň ne přímo v důsledku těch probíhajících přípravných prací. Kolony se zde dosud netvoří, tedy ne v nějaké neobvyklé míře. Do konce března tady chtějí stavbaři stihnout vybudovat přejezdy přes dělící pás okruhu tak, aby tudy auta jezdila obousměrně po vnějším dvoupruhu.

A začít by měla také demontáž trolejového vedení. Samotná rekonstrukce křižovatky Mileta začne 2. dubna a bude rozdělena na tři etapy. A když vše dobře půjde, potrvají opravy do konce roku 2026.

Čtěte také

V kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové přibydou nové chatky, stavět by se mohly začít ještě letos. Za inženýrské sítě a projekt zaplatí město více než čtyři miliony korun. Samotnou výstavbu chatek včetně mol u vody zaplatí společnost Městské lesy Hradec Králové, která areál provozuje.

„V brzké době dojde i k podpisu smlouvy mezi společností Městské lesy Hradec Králové a městem, aby bylo možné zahájit práce na zasíťování. Vše se připravuje tak, aby mohla být soutěž na zhotovitele stavby vyhlášena v létě. Práce na stavbě pěti chatek by mohly být započaty na přelomu roku, práce na molech již o něco dříve,“ říká mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková.

autor: baj
Spustit audio

Související