Režisérka Oksana Moiseniuk: Důležitá je empatie a soucit. Pokud si nasloucháme, je svět krásnější

16. září 2022

Oksana Moiseniuk, režisérka filmu Osmý den války - jeden den, osm příběhů, osm kamer, je hostem Lady Klokočníkové v přímém přenosu z rozhlasové kavárny District V. v Havlíčkově ulici v Hradci Králové.

Režisérka a producentka Oksana Moisenniuk se narodila v zakarpatském městečku Kobylecká Poljana. Ve Lvově vystudovala fakultu žurnalistiky a od roku 2009 žije v Čechách. Natáčí lifestylové a dokumentární pořady, na karlovarském festivalu měl premiéru její film Osmý den války.

Za svůj dosavadní největší životní úspěch považuji vývoj. Snažím se být každý den lepší, než jsem byla včera. Nechci stát na místě.
Oksana Moiseniuk, režisérka a producentka

Je čtvrtek 3. března 2022 a Ukrajina zažívá osmý den ruské invaze na své území. Mezitím, co v Bělorusku mezi ukrajinskou a ruskou stranou probíhá druhé kolo jednání o míru, v Praze - jedné z nejvíce solidárních a Ukrajinu podporujících evropských metropolí - se na stovkách míst řeší následky nečekané válečné krize.

Dokument Oksany Moiseniuk skrze osm dějových linek a osm postav mapuje situace, do kterých se v podmínkách novodobé války dostali ukrajinští a čeští občané. Skrze osobní příběhy konkrétních lidi film přináší intimní vhled do několika tváří války.

Čtěte také

„Je to dokument, který jsem s osmi štáby natočila během jediného dne přesně týden od začátku války. Je o představitelích ukrajinské diaspory, kteří v Čechách již dlouhodobě žili, a v novodobých válečných podmínkách se na dálku pustili do pomoci své domovině i krajanům.“

Film má několik dějových linek, a hrdinkami jedné z nich jsou právě ukrajinské uprchlice, které se dostávají do Prahy přes Budapešť. Co tady s nimi bude dál, je pro ně velká neznámá, ale co by pro začátek určitě měly umět - domluvit se. A i to je důvod mé spolupráce s projektem Můžeš Mluvit Česky, který mi dává velký smysl. Na podzim vás na film vřele zvu do kin, říká Oksana Moisenniuk.

Čtěte také

Jaký je váš oblíbený nápoj? A oblíbené jídlo?
Mám ráda čistou obyčejnou vodu a dobrou kávu s mlékem. Ráda jím nejrůznější saláty, hodně konzumuji ryby a samozřejmě ukrajinský boršč.

Co považujete za svůj dosavadní největší životní úspěch?
Myslím si, že to je vývoj. Snažím se být každý den lepší, než jsem byla včera. Nechci stát na místě. Za důležité vlastnosti člověka považuji empatii a soucit. Protože když budeme víc naslouchat a rozumět druhému, tak si myslím, že bude svět krásnější.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s režisérkou Oksanou Moisenniuk si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související