Za poklady Broumovska na Rok české hudby. Plejáda skladatelů přes klasicismus, baroko po současnost

10. červen 2024

Spolu s létem opět přichází hudební festival Za poklady Broumovska, který od 15. června až do konce prázdnin přinese krásu klasické hudby do jedinečné atmosféry broumovských barokních kostelů, kde čekají návštěvníky koncerty českých i zahraničních umělců. 

V programu festivalu jsem zaznamenal i recitál Malý princ s Janem Cinou a mnoho dalších překvapení a lahůdek, včetně komentovaných prohlídek, jinak běžně nepřístupných broumovských kostelů patřícím k perlám naší barokní architektury. Na vše se zeptám umělecké ředitelky festivalu Terezy Kramplové.

Tereza Kramplová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Součástí festivalu jsou také Letní hornové kurzy, je to největší taková akce v Evropě. Jsme na to hodně pyšní, letos máme už 10. ročník.
Tereza Kramplová, umělecká ředitelka festivalu Za poklady Broumovska

Letos je připraven už 19. ročník festivalu Za poklady Broumovska. V sobotu nás čeká první koncert, ale ten oficiální zahajovací už máte za sebou, je to tak?
1. května proběhla festivalová ouvertura, taková komorní předehra. Na ní se představil německý klavírista Matthias Kirschnereit a zahrál v Roce české hudby nejen německý repertoár, ale právě i českou hudbu.

Náš požadavek na zahraniční účastníky byl, aby při jejich účinkování česká hudba zazněla také v barokních kostelích broumovské skupiny.
Tereza Kramplová, umělecká ředitelka festivalu Za poklady Broumovska

Letošní rok je Rokem české hudby, což jste jistě zohlednili i v programu festivalu. I zahraniční umělci budou českou hudbu?
Přesně tak, to bylo naše zadání. Protože faktem je, že i zahraniční umělci zcela přirozeně zahrnují do svých programů českou hudbu, a tak náš požadavek byl, aby při jejich účinkování česká hudba zazněla také v barokních kostelích broumovské skupiny. Takže Dvořák, Smetana, který má letos výročí, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, ale celá plejáda dalších jmen přes klasicismus, baroko až po současnost.

Čtěte také

Jaký bude ten sobotní rozjezd v sále Dřevník v broumovském klášteře? Slyšel jsem, že to bude pecka.
To bude pecka. Nebude to sice úplně česká hudba, ale hudba z filmů Blues Brothers. Opětovné pozvání přijali sólisté amerického sboru Jeremy Winston Chorale, jsou to tři američtí zpěváci, kteří se nepředstaví tentokrát v gospelovém programu, ale v takovém bluesovém programu plném filmové hudby za doprovodu Loop Jazz Orchestra. Tedy bude to taková tančírna. Vstupenky na sezení máme již vyprodané, ale je to především koncert na stání se skleničkou, aby si to posluchači užili a vstoupili do léta s dobrou náladou.

Kdy poprvé se letos představí festival v nádherných kostelích?
Hned následující sobotu 22. června. A je to koncert, kde se představí nejlepší studenti a žáci broumovské základní umělecké školy, protože jedním z cílů festivalu Za poklady Broumovska je podporovat mladou generaci. A hned na to, 29. června, zahajujeme opravdu takovým openingem a zahraje Filharmonie Hradec Králové. Bude to klášterní kostel svatého Vojtěcha v Broumově. Nám se totiž nikam jinam takto velké těleso nevejde.

Letos bude novinka, komentované prohlídky. Po koncertě bude možné ve třech kostelích zůstat a projít si objekt s naším průvodcem.
Tereza Kramplová, umělecká ředitelka festivalu Za poklady Broumovska

Už 19 let přinášíte radost a krásné hudební zážitky do unikátních barokních kostelů, tzv. broumovské skupiny, které jsou od července předminulého roku českou národní kulturní památkou. A myšlenka je pořád stejná. Záchrana této unikátní architektonické součásti našich dějin.
Ano, krásně jste to řekl. Dobrovolné vstupné, které vybíráme na většině koncertů, putuje z 85 procent právě na podporu kostelů broumovské skupiny. A letos bude navíc i novinka, komentované prohlídky. Vymysleli jsme si nový projekt, zkoušíme pilotně tři kostely, kostel v Polici nad Metují, v Teplicích nad Metují a v Božanově. Vždy po koncertě je možné zůstat a projít si objekt s naším průvodcem. Spojit hudební zážitek ještě s edukací ohledně onoho místa.

Který je váš nejoblíbenější kostel?
Já mám ráda všechny.

Tereza Kramplová ředitelka hudebního festivalu Za poklady Broumovska je vystudovanou klavíristkou. Její dědeček klavíry dokonce vyráběl

Vím, že vaší velkou láskou, a to i díky rodinnému stříbru a dědictví, je klavír. Váš pradědeček prý vyráběl klavíry?
Dědeček i babička, my máme takové zázemí v Hradci Králové, jsme spojeni přes mé prarodiče s firmou Petrof. Ale po revoluci si prarodiče založili manufakturu a vyráběli jsme pod naší vlastní značkou Klíma piano a klavíry, které jsme vyváželi do celého světa. Vyrobeno jich bylo poměrně hodně, kolem 5 000. Každé pianino má své unikátní opusové číslo a vpravdě je najdete po celém světě. Jsou na konzervatoři v Reykjavíku, hodně v Německu nebo v Holandsku.

Za poklady Broumovska
Hudební festival v kostelích Broumovska popularizuje klasickou hudbu ve všech jejích podobách široké veřejnosti. Upozorňuje také na stav uvedených kostelů a chce tak pomoci těm, kteří usilují o jejich záchranu.

A klavírista Ivo Kahánek bude letos také na festivalu hrát.
Ivo Kahánek s Miroslavem Sekerou. Vybrali jsme pro Rok české hudby úplně speciální program, protože budou hrát na dva klavíry autorskou úpravu Bedřicha Smetany, cyklu symfonických básní Má vlast.

Zmínil jsem už také Jana Cinu a Malého prince. Což je jedno z překvapení letošního ročníku.
Je to v rámci našeho doprovodného programu. Jan Cina vystoupí za doprovodu smyčcového kvarteta a klavíru v hudbě Kryštofa Marka, což je významný český skladatel nejen filmové hudby. Získal například Českého lva za hudbu k filmu Masaryk. A je to náš rezidenční skladatel z předchozích ročníků festivalu. A Jan Cina se s hudbou Kryštofa Marka představí v recitálu Malý princ.

Čtěte také

Součástí festivalu jsou poslední roky také Letní hornové kurzy.
Je to tak, jde o největší takové kurzy v Evropě. My jsme na to hodně pyšní, protože letos máme již 10. ročník. A když jsme si procházeli retrospektivu této akce, tak jsme začínali s 5 účastníky a letos je jich přihlášeno kolem stovky. Je to unikátní záležitost, kdy na celosvětové mapě najednou Broumov září zlatou barvou lesního rohu. Na týden se opravdu hornisté z celého světa setkají v Broumově za účasti skvělých lektorů, nejenom domácích. Zakladatelka kurzů Zuzana Rzounková, její kolegové z České filharmonie, z brněnské JAMU, a tak dále, učí studenty a posouvají věhlas české hornové školy dál. A účastníci Letních Hornových kurzů například zahrají příští týden na festivalu v Žehušicích a na festivalu Smetanova Litomyšl. Takže expandujeme i na další festivaly.

Ředitelka festivalu Za poklady Broumovska Tereza Kramplová před Klášterem Broumov. Také v jeho prostorách se budou koncerty letos odehrávat

Když jsme zmínili jedno překvapení, tak doplňme ještě letošní rezidenční skladatelku, kterou je Sylvie Bodorová, údajně nejlepší skladatelka Česka současnosti.
Každý rok dáváme příležitost jednomu soudobému skladateli, který pro festival a pro Letní hornové kurzy vytvoří premiéru. A zároveň máme touhu představit jeho dílo v rámci festivalu, ať už v komorní nebo v orchestrální podobě nebo nějaké dílo pro sólový nástroj. Letos je to paní Sylvie Bodorová a její rezidentura právě obsahuje to, že se její dílo v průběhu festivalu představí a zahrnuli jej do svých programů i zahraniční umělci.

Naším hostem byla Tereza Kramplová, umělecká ředitelka festivalu Za poklady Broumovska. A my přejeme, ať se letošní ročník povede.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.