Lesní rohy znějí broumovským klášterem. Na největším kurzu hornistů u nás se sešli hráči celé Evropy

5. srpen 2020 08:45

V benediktýnském klášteře v Broumově zní po celý týden lesní rohy. Konají se tam totiž Letní mezinárodní hornové kurzy. Na letošním šestém ročníku se sešlo přes 50 nadějných hornistů z celé Evropy.

Na všechno dění v broumovském klášteře dohlíží zakladatelka zdejších kurzů pro hornisty Zuzana Rzounková. V ruce drží nádherný nástroj, lesní roh.
„Říkáme mu horna. To je tedy slangový název, ale v Čechách se nástroj nazývá správně lesní roh."

Co si máme vlastně představit pod pojmem kurz pro hráče na lesní roh?
„Je to spojení různých národností, které umí na tento nástroj hrát a přijedou za námi do Broumova a týden se zde intenzivně učí."

Čtěte také

Jedná se o mezinárodní záležitost. V Broumově se tady schází hráči z celé Evropy, ne-li z celého světa?
„Ano. Letos je to tedy samozřejmě komplikovanější tím, co se děje ve světě. Ale běžně míváme v Broumově 15 až 20 japonských hráčů na lesní roh. Z Ruska máme hráče. Už jsme měli i z Portugalska, z Itálie i ze Slovenska. Měli jsme i Ameriku. A letos máme novinku, protože přicestovali Poláci a Rakušané."

Jedním z lektorů je Jindřich Petráš, profesor lesního roku z Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Pokyny účastníkům kurzu sděluje česky.
„Jedna účastnice, co ji tu právě mám, je Němka, ale hrozně ráda k nám jezdí a učí se česky. Takže v tomto případě mluvím na všechny česky."

V benediktýnském klášteře v Broumově se konají Letní mezinárodní hornové kurzy

Když se po týdnu intenzivního kurzu končí, je vidět na hráčích nějaký posun?
„Určitě. Dnes je vlastně první den kurzu a máme první zkoušku komorní hry, která bude probíhat každý den. Takže do pátku tyto skladby dotáhneme do konce a připravíme je na koncert."

Čtěte také

Organizátorka letních hornových kurzů v broumovském klášteře Tereza Kramplová samozřejmě nesmí chybět u žádného z koncertů.
„Teď posloucháme jednu z lekcí komorní hry, které jsou součástí programu kurzů. Máme komorní lekce, workshopy, orchestrální party a další rozličný program včetně spousty koncertů."

Zájemci mohou vidět účastníky zdejšího kurzu celkem na šesti koncertech. Z toho je jeden je také součástí festivalu s názvem Za poklady Broumovska.

Za poklady Broumovska
Hudební festival v kostelích Broumovska popularizuje klasickou hudbu ve všech jejích podobách široké veřejnosti. Upozorňuje také na stav uvedených kostelů a chce tak pomoci těm, kteří usilují o jejich záchranu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související