Akce ,,Léto otevřených kostelů" zve všechny na prohlídku unikátních sakrálních staveb na Broumovsku

18. červenec 2020 08:10

Kostely na Broumovsku jsou v akci "Léto otevřených kostelů" přístupné i mimo dobu konání bohoslužeb. Většina tamních kostelů je otevřena pro turisty každé úterý a sobotu po celé prázdniny. Nepřístupné zůstávají kvůli obnově pouze kostely v Heřmánkovicích a Ruprechticích.

Stojíme u krásného kostela svatého Václava a pomalu jsem ani netušila, že tento svatostánek v Broumově vůbec stojí. Protože jsme většinou s farářem Martinem Lanžim byli ve zdejším kostele svatého Petra a Pavla. Jak je starý tento menší kostel?

Čtěte také

„Autorem architektonické podoby kostela svatého Václava v Broumově je Kilián Ignác Dientzenhofer. A rozhodně je to můj nejoblíbenější kostelík, protože by nám úplně stačil. Kostel má
půdorys takzvaného řeckého kříže. Buď se staví ve čtvercovém půdorysu, jako ho vidíme tady, že jsou všechny čtyři strany kostela stejně dlouhé, nebo je to kříž s dlouhým obdélníkovým půdorysem," říká Martin Lanži.

Nahlédneme a rozběhneme se po broumovském výběžku

Nádherných barokních kostelů stavitelů rodu Dientzenhoferů je v tomto koutě naší vlasti víc. A dokonce jeden z nich je po nákladné obnově v letošním roce znovu otevřený po dlouhé době.

Kostely na Broumovsku jsou v akci "Léto otevřených kostelů" přístupné veřejnosti

„Je to tak. Loni kostel svatého Michala ve Vernéřovicích zpřístupněn nebyl, právě z důvodu oprav. Letos už je zpřístupněn a návštěvníci se budou moci jednka kochat nádherně udělanou fasádou, ale také budou moci vstoupit do interiéru, který ale bohužel nebude zásadně restaurován. Protože finanční náklady na restaurační práce jsou opravdu v řádu desítek milionů korun."

Čtěte také

Kostel ve Vernéřovicích ale není jediný, který se opravuje.
„Naprosto zásadní oprava probíhá na kostele svatého Jakuba v Ruprechticích. Tam se mění jak střešní krytina, tak okna, fasáda, elektroinstalace. To je kostel, který čekal desítky a desítky let na svoji opravu. Teď dostává velikou rekonstrukční dávku," doplňuje Martin Lanži.

Kdo by si chtěl prohlédnout unikátní kostely broumovské skupiny od stavitelů Dientzenhoferových, tak má možnost po celý červenec i srpen.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související