Broumovskem zní lesní rohy. Na Letní hornové kurzy se tam sjelo přes 80 hráčů z celého světa

4. srpen 2022 09:19

Vernéřovicemi na Broumovsku se ve středu v podvečer rozeznělo 85 lesních rohů najednou. Mladí hudebníci přijeli z celého světa na tradiční Letní hornové kurzy. Během týdenního pobytu v benediktinském klášteře se nejen učí od zkušených lektorů, ale také vystupují na řadě koncertů po celém regionu.

Před kostelem svatého Michaela ve Vernéřovicích se hornisté různých národností v zelených tričkách srovnali na malou plochu mezi hřbitov a kostelní zeď. Svůj největší koncert tam zahájili slavnostní fanfárou - halali.

Čtěte také

Dnes jsou Letní hornové kurzy podle organizátorů největší akcí svého druhu v Evropě.

Zakladatelkou byla před osmi lety sólohornistka Symfonického orchestru hlavního města Prahy Zuzana Rzounková. Za tu dobu se jejich podoba ale hodně změnila. „Ten první ročník byl opravdu jen takový nástřel, ani si člověk nemyslel, co za ta léta vznikne. Byli tam mí dva studenti na JAMU a potom tři studenti z pražské konzervatoře. Byli jsme taková malá partička. Přes den jsme si hráli a potom povídali. Teď už se povídá méně, protože na to není čas. Ale o to víc se tady hraje a usmívá. Což mne moc těší."

Čtěte také

Poskládat program pro tolik lidí ale není úplně snadné. Každý účastník musí během svého pobytu projít několika lekcemi hry na lesní roh. Do toho se přidají koncerty, jako třeba ten velký ve Vernéřovicích, který se konal v rámci festivalu Za poklady Broumovska.

Jeho ředitelka Tereza Kramplová popisuje běžný den mladého hornisty. „Během dopoledne probíhají individuální lekce, kdy účastníci rotují po jednotlivých pedagozích. Potom následují lekce komorní hry, pak je odpoledne master class většinou se zahraničními lektory a večer jsou koncerty."

Zuzana Rzounková během našeho povídání odběhla do kostela. Zatímco jedním uchem posloucháme její vystoupení, vypráví Tereza Kramplová, co všechno se na kurzech hráči na lesní rohy naučí. „To je vlastně deviza kurzů, že si hráči mohou vyzkoušet různé akustiky. Tedy nejen kostelní, která je specifická, ale hrajeme i venku pod širým nebem, hrajeme uvnitř v opatských sálech broumovského kláštera a hrajeme v moderním multifunkčním sále Dřevník, který má zase jinou akustiku."

Úroveň kurzů si pochvaluje i jeden z účastníků Damien z Portugalska. Ten přijel do Broumova už podruhé. Podle něj je výuka v Česku jiná než u něj doma. Navíc se mu líbí a inspiruje ho i naše příroda a prostředí.

Na Letní hornové kurzy se na Broumovsko sjelo přes 80 hráčů z celého světa

Společný koncert všech 85 hráčů budou mít lidé možnost slyšet ještě jednou a to v sobotu 6. srpna v benediktinském klášteře v Broumově.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související